AcasăNewsMercurialul din puşcărie: 200 euro o zi de permisie, 1000 de euro...

Mercurialul din puşcărie: 200 euro o zi de permisie, 1000 de euro telefon în celulă

Mită la greu în penitenciar

Un agent de la Penitenciarul Bacău a primit o pedeapsă aspră, de patru ani cu executare,  pentru faptul că lua banii de la deținuții pe care trebuia să-i supraveghezie.  Vasile Duțu cerea și primea de la persoanele care se aflau în detenție prețuri fixe pentru anumite favoruri. Astfel, mercurialul pornea de la 200 de euro pentru o zi de permisie și ajungea la 1000 de euro pentru un telefon introdus în închisoare.

Mită la greu în penitenciar

Pe de altă parte, pentru fostul gardian instanța a dispus confiscarea sumelor de 247.053 lei și 40.000 de euro, pe care fostul agent le avea deschise la diferite instituții bancare. În același dosar, concubina fostului agent de la Penitenciarul Bacău a fost condamnată la doi ani de închisoare, sub supraveghere, urmând să presteze muncă în folosul comunității. Cei doi au fost prinși în flagrant în martie 2018, în urma unor acțiuni a procurorilor Tribunalului Bacău și ofițerilor Direcției Generale Anticorupție. Dar asta nu e tot ce solicita gardianul pentru diverse servicii pe care le făcea pentru deținuți. Duțu cerea electrocasnice, băuturi sau alte bunuri celor care veneau la vizită la cei aflați în spatele gratiilor. ”Referitor la cele două infracțiunile de luare de mită, procurorii au stabilit că în luna ianuarie 2019 inculpatul a solicitat, în mod direct, de la o altă persoană privată de libertate, să îi achiziționeze și să îi ofere un cuptor cu microunde, iar de la o altă persoană a cerut să îi ofere o cantitate de băuturi alcoolice țuică, vișinată și vin”, spun anchetatorii. Bunurile erau duse la imobilul unde locuiau părinții concubinei gardianului.

Se punea bine cu șefii

În timpul procesului, mai mulți deținuți au depus mărturie că agentul îi favorizeaza și nu-i punea la muncă pe cei care îi oferă diverse cadouri. Aceștia au declarat că le-a cerut chiar țigări și mâncare de la chioșcul din penitenciar. Totodată, procurorii au scris în rechizitoriu că gardianul avea față de cei care nu-i ofereau bani sau bunuri un comportament abuziv: ”îi punea la muncă și le interzicea să vorbească la telefon sau mai rău le făcea rapoarte de incident”, adică raporta o problemă care nu era reală, au susținut deținuții. Dar ca să se pună bine cu șefii, scriu judecătorii, angajatul ANP le dădea bani cu camătătă colegilor și lua o dobândă de 20% pentru sumele împrumutate. Conform datelor din dosar, în toată acțiunea de trafic de influență și luare de mită gardianul a fost ajutat de concubina sa, care se întâlnea cu rudele deținuților pentru a lua banii sau bunurile.

author avatar
Ramona Feraru
1.262 afisari

1 COMENTARIU

  1. Gunoiul asta din sistem nu-i unic ,vezi ce-au facut cei din Poarta Alba pentru gasca Becali si derbedeul de Borcea !,vezi eliberarile la 25-30% din pedeapsa !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger