AcasăNewsMegaproiectele Chinei in lume

Megaproiectele Chinei in lume

Evident, ambitiile geoeconomice ale Chinei ocolesc Romania. Noi ramanem cu Dragonul Rosu, cu marfuri contrafacute, cu trenuri iuti ca melcii si cu autostrazi bune de jucat golf pe ele, la cate gauri au

In ultimii ani, guvernul chinez nu a incetat sa-si intareasca prezenta economica in cele patru zari. Din Asia in America de Sud, din Europa in Africa, Beijingul investeste miliarde de dolari in infrastructuri si uzine.

Evident ambitiile geoeconomice ale Chinei ocolesc Romania Noi ramanem cu Dragonul Rosu cu marfuri contrafacute cu trenuri iuti ca melcii si cu autostrazi bune de jucat golf pe ele la cate gauri au

Inainte de 1989, China era un partener comercial important al Romaniei. Dupa, Beijingul la lasat usa deschisa (la fel si Rusia) dar politicienii de la Bucuresti au avut treburi mai importante, cum ar fi ruinarea economiei nationale. Si o piata transformata in sat fara caini. Inundata de gunoaie chinezesti, si nu de produse de calitate chinezesti. Dar, spre deosebire de Romania, China nu sta pe loc sau se invarte in cerc.

Peste 5000 de km de cale ferata in America latina

In cadrul unui gigantic proiect al noului ”drum al matasii”, China va cheltui peste 10 miliarde de dolari pentru construirea unei retele feroviare de peste 5000 de km care va lega Brazilia de coasta peruviana, traversand padurea amazoniana. In total, asa cum a anuntat premierul chinez, Beijing planuieste sa investeasca 250 de miliarde de dolari in Brazilia, in viitorii zece ani. Pe de alta parte, miliardarul chinez Wang Jing a propus si construirea unui canal de 270 km lungime care va traversa Nicaragua.

Imensa retea de infrastructura in Africa

Africa este un alt pl de interes pentru Beijing. In urma cu trei ani, guvernul chinez a semnat un memorandum cu Uniunea Africana pentru construirea unei retele de transport intre cele 54 de tari de pe continentul african. Reteaua va cuprinde cai ferate, inclusiv de mare viteza, aeroporturi, sosele si autostrazi, proiecte care deja se afla in curs, contracte de mai multe miliarde de dolari pentru construirea de linii feroviare in Nigeria, Kenya, Etiopia si Ciad fiind deja semnate. In plus, China vrea sa construiasca porturi moderne in Dar es Salaam, in Tanzania, in Maputo, in Mozambic, in Libreville, in Gabon, in Tema, in Ghana si la Dakar, in Senegal.

Canalul thailandez

Si Asia de sud-est este in interesele guvernului chinez. Beijing vrea sa construiasca un canal maritim care va traversa istmul Kra, in Thailanda, un proiect care va permite castigarea a 1000 de km in raport cu actuala ruta comerciala care trece prin stramtoarea Malacca, unde au loc acte de piraterie. Chian va construi si un port la Kuantan, in Malaezia, va largi aeroportul din Male, in Maldive. Aceste investitii se ridica la 511 milioane de dolari.

Centrala hidroelectrica in Fidji

In insulele Fidji, autoritatile chineze au alt proiect de mare anvergura: o centrala hidroelectrica, proiect care va costa 158 de milioane de dolari. Iar in arhipelagul Samoa, China va construi si un spital pentru 100 de milioane de dolari.

Uzina in portul Marsilia

Cu ocazia vizitei presedintelui francez Emmanuel Macron in China, a fost semnat un acord care a lansat faza finala a negocierilor pentru gazduirea in portul Marseille-Fos a uzinei europena apartinand grupului chinez Quechen Silicon Chemical, numarul 3 mondial in producerea de siliciu pentru anvelope ”verzi”. Uzina va produce 90.000 de tone pe an de siliciu de inalta dispersie si materii prime asociate. Tot aici chinezii vor construi un centru de cercetare si dezvoltare, o investitie de 100 de milioane de euro. Locatia uzinei, pe domeniul Grand Port Maritime de Marseille, a fost aleasa din 28 de locatii similare in Europa, ceea ce a nesitat o mobilizare a actorilor publici si privati francezi pentru a impune Marsilia in fata portului Rotterdam.

author avatar
Tudor Borcea
190 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger