AcasăNewsMegacomanda Airbus in Emirate

Megacomanda Airbus in Emirate

Compania aeriana din Golf a salvat oprirea productiei celui mai mare avion de pasageri din lume

Constructorul francez de avioane a anuntat ieri ca a semnat cu compania Emirates un acord in vederea unei livrari de 20 de aparate  A 380, cu optiunea a inca 16 avioane de acest tip, pentru o suma totala de 16 miliarde de dolari (13 miliarde de euro), pret de catalog.

Compania aeriana din Golf a salvat oprirea productiei celui mai mare avion de pasageri din lume

Compania Emirates, de departe cel mai important client pentru Airbus, trece astfel la o comanda estimata ca vitala de catre producatorul francez pentru viitorul programului A 380, a carui cadenta de productie a fost redusa din cauza reducerii cererilor. Directorul comercial al Airbus, John Leahy, declarase luni ca, in absenta acordului cu Emirates, Airbus n-ar fi avut alta optiune decat sa opreasca productia lui A380. ”Sunt convins ca alte companii vor urma exemplul Emirates si ca acest excelent avion va continua sa fie construit si in cursul deceniului 2030”, a declarat PDG-ul Emirates, Ahmed ben Said Al Maktoum. Chiar daca alte companii precum, British Airways si-au manifestat interesul pentru A380, Airbus ezita sa mentina productie in uzinele sale, fara certitudinea unei comenzi mari din partea Emirates. Compania din Golf, care afisa la sfarsitul lunii trecute o flota de 142 aparate A380, doreste o garantie ca Airbus va mentine productia timp de un deceniu. Programul acestui avion, intrat in serviciu in 2007, a atins echilibrul financiar pentru prima data in 2015, cu o livrare de 27 de aparate. A 380, a carui dezvoltare a costat 11 miliarde de euro, poate transporta aproximativ 500 de pasageri si a fost gandit sa surclaseze celebrul Boeing 747. Fabrice Bregier, directorul general delegat al Airbus si presedintele directiei de avioane comerciale al companiei, declara ca Airbus ar putea continua programul A 380 reducand productia la sase aparate de acest tip pe an.

4,1 miliarde de pasageri, transportati in 2017

Traficul aerian de pasageri a crescut iar anul trecut, mai ales datorita companiilor low-cost, care si-au marit felia de piata (1,2 miliarde pasageri) , a indicat Organizatia Aviatiei Civile Internationale. Un total de 4,1 miliarde de pasageri au fost transportati anul trecut de catre companiile aeriene din toata lumea, o crestere cu 7,1% fata de anul precedent. Anul 2017 a fost cel mai sigur pentru transportul aerian mondial, dupa 1946, potrivit Aviation Safety Network. Adica cu un total de zece accidente implicand avioane de transport pasageri, soldate cu 44 de morti. In 2016, au existat 16 accidente soldate cu 303 victime.

author avatar
Tudor Borcea
424 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger