AcasăNewsMega-proiect economic: somoni în deşert

Mega-proiect economic: somoni în deşert

În mijlocul deşerturilor din Dubai, zeci de tehnicieni reproduc curenţii şi mareele Atlanticului de Nord în  uriaşe bazine, în beneficiul miilor de somoni care sunt crescuţi în tancuri acoperite, în pofida  soarelui nemilos de afară. Somonul este un peşte de apă rece care în mod normal este crescut în nişte ţarcuri imense instalate în largul Norvegiei, Islandei, Marii Britanii sau Canadei. Şeicul Hamdan Al-Maktoum vrea să schimbe această regulă.

Emiratul nu este la primul său proiect ambiţios, după cea mai înaltă clădire din lume, insulele sale artificiale în formă de palmier sau pârtia de schi acoperită. „Nimeni nu şi-ar fi putut imagina că vom putea creşte somoni în deşert. Dar este exact ceea ce facem în Dubai. Reproducerea mediului natural în care trăieşte acest peşte a fost cel mai dificil lucru. Reproducem răsăritul, apusul, dar şi mareele, curenţii şi avem de asemenea ape adânci sau de mică adâncime, în condiţiile în care în Dubai temperaturile pot ajunge până la 45 de grade Celsius,  a explict Bader bin Mubarak, director general al fermei piscicole Fish Farm.

Aici se produc  între 10.000 şi 15.000 de kilograme de somon în fiecare lună, dar se cresc şi alţi peşti precum amberjack-ul japonez, utilizat la prepararea sushi-ului. Somonul  este distribuit  deocamdată în Dubai şi în restul Emiratelor Arabe Unite, unde trăiesc mai multe milioane de expaţi. Peştele este etichetat ca fiind ‘100% bio’ datorită alimentaţiei naturale şi absenţei antibioticelor într-un spaţiu închis. Proiectul de “securitate alimentară” este susţinut de  prinţul moştenitor din Dubai, şeicul Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al-Maktoum,  în contextul în care Emiratele importă aproximativ 92% din necesarul de pește. Fish Farm speră să satisfacă cel puţin 50% din necesarul piscicol al ţării peste doi ani, a adăugat Bader bin Mubarak.

author avatar
Andrei Coman
355 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger