AcasăNewsMega Ministerul Economiei trece la marea privatizare

Mega Ministerul Economiei trece la marea privatizare

Virgil Popescu conduce Ministerul Economiei alături de alți 13 demnitari

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, mastodontul care a înghițit alte trei ministere, transformându-le în departamente, se pregătește să privatizeze ce a mai rămas. Printre companiile de stat care vor fi scoase la vânzare se află și cele ale industriei de armament.

Virgil Popescu conduce Ministerul Economiei alături de alți 13 demnitari

Ministerul Energiei, Ministeriul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Ministerul Turismului au ajuns doar niște birouri în cadrul Ministerului Economiei, transformat peste noapte într-o instituție cu atribuții multiple, fiecare dintre acestea cu importanță vitală pentru țară. Concasarea unor domenii strategice ale economiei are însă un scop final. Ministerul-mamut și-a anunțat deja noile atribuții, printre acestea numărându-se privatizarea și lichidarea companiilor de stat. Astfel, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern privind organizarea și funcționarea noii instituții, va iniția lichidarea societăților de stat neprofitabile, va propune și elabora strategiile de privatizare, va asigura aplicarea strategiei de privatizare și va monitoriza realizarea procesului de restructurare și privatizare a operatorilor economici cu capital de stat și a filialelor acestora aflați sub autoritatea sa. Ministerul se va ocupa și de pregătirea societăților pentru privatizare, va stabili metodele de privatizare și va realiza privatizarea, prin oricare din metodele permise de lege. Totodată, ministerul a fost împuternicit să exercite toate drepturile ce decurg din calitatea de autoritate tutelară și de instituție publică implicată privind restructurarea, privatizarea, reorganizarea și, după caz, lichidarea operatorilor economici cu capital de stat din domeniile coordonate în această calitate. În ce privește companiile de stat, printre care se numără și Transelectrica și Transgaz, unde statul este acționar majoritar, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri îi va împuternici pe reprezentanții săi în adunarea generală a acționarilor să acționeze pentru creșterea competitivității și eficienței economice a acestora, pentru restructurarea și pregătirea acestora pentru privatizare.

Se vinde industria de apărare

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri trebuie să aplice măsuri în vederea reorganizării, restructurării și privatizării operatorilor economici din industria de apărare și securitate cu capital de stat, societățile neprofitabile fiind închise. În elaborarea strategiilor, programelor și actelor normative pentru aplicarea programului de guvernare în industria de apărare și securitate vor intra și operatorii economici privatizați. Totodată, ministerul va sprijini participarea industriei de apărare, indiferent de forma de proprietate, la derularea programelor de înzestrare și modernizare a forțelor sistemului național de apărare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.252 afisari

3 COMENTARII

  1. Asta a fost si scopul marsav prin care toti neromanii si-au adus contributia, sa darame guvernul PSD-ist ca sa vanda tot ce a mai ramas romanesc in tara.

  2. Industria de aparare are nevoie de reorganizare si privatizarea este singura solutie viabila.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger