AcasăNewsMega contracte pe cadavrul jurnalistului Jamal Khashoggi

Mega contracte pe cadavrul jurnalistului Jamal Khashoggi

Salah, fiul lui Khashoggi, tintindu-l cu privirea pe printul mostenitor saudit dupa ce a fost obligat sa primeasca ”condoleante”

Dupa ce s-a asezat langa regele Abdallah al II-lea al Iordaniei pentru a asista la forumul Future Investment Initiative (FII) care are loc la Riad, printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (MBS, pe scurs) a facut , zambind, apoi o baie de selfies.

Salah fiul lui Khashoggi tintindu l cu privirea pe printul mostenitor saudit dupa ce a fost obligat sa primeasca condoleante

FII a debutat pe fondul crizei internationale generata de asasinarea jurnalistului critic al puterii de la Riad, Jamal Khashoggi, in consulatul saudit din Istanbul. ”Sunt zile dificile, traversam o criza”, a dat ochii peste cap ministrul saudit al Energiei, Khaled al-Faleh, la hotelul Ritz-Carlton care gazduieste forumul FII. Anul trecut, Mohammed bin Salman (33 de ani) a fost aclamat dupa ce a lansat prima editie a FII, ca un tanar vizionar, liderul unui regat saudit ”deschis si moderat”. Moderata sau nu, Arabia Saudita ramane primul exportator mondial de petrol.

 55 de miliarde de dolari dupa ”boicot”

Consecinta a dosarului Khashoggi, mai multe firme occidentale au anuntat ca vor boicota FII si ii vor izola pe sauditi.  Dar nu toate, se vede treaba, pentru ca, inca de marti (forumul se incheie astazi), organizatorii au anuntat semnarea a 12 ”megacontracte” in valoare totala de 55 de miliarde de dolari, in special in sectorul energiei, petrochimiei si transporturilor, au anuntat organizatorii. Cum bine a sublinat Patrick Pouyanee, PDG-ul gigantului petrolier Total: ”este bine sa mentinem contactele in aceste vremuri dificile”.

La forumul economic din Riad au fost buni si banii rusilor si ai chinezilor nu numai ai occidentalilor

Rezon!. Companii rusesti si chineze au fost si ele prezente la FII, avand ocazia sa profite de lipsa celor occidentale.

Trump: Cea mai proasta disimulare

Intre timp, presedintele SUA a schimbat tonul si a denuntat incercarile sauditilor de a ascunde asasinarea lui Khasoggi drept un ”fiasco total”.  ”Vreau sa cunosc mai intai faptele. Au avut un plan foarte prost la origine, a fost executat foarte prost, iar operatiunea de a ascunde a fost una din cele mai proaste din istoria operatiunilor de disimulare”, a declarat Trump la Biroul Oval. Dupa ce, marti, presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut pedepsirea ”tuturor celor implicati, de la executanti la comanditari”, Trump a afirmat ca Bin Salman l-a ”asigurat” ca nu este implicat in asasinarea lui Khashoggi

”Mi-a spus ferm ca nu are nimic de-a face cu asta, ca a fost (o decizie) la un nivel inferior”, a declarat Trump la o reuniune cu responsabili de grad inalt din armata SUA.

O prima sanctiune americana

Ulterior, departamentul american de Stat a anuntat prima decizie concreta impotriva aliatului saudit; anularea vizei pentru 21 de persoane. Vizele le-au fost recovate sau, dupa caz, interzise, a precizat purtatorul de cuvant al departamentului de Stat, Heather Nauert. ”Aceste sanctiuni nu sunt ultimul cuvant al SUA in acest dosar”, a avertizat seful diplomatiei americane, Mike Pompeo, anuntand ca SUA au identificat mai multe persoane din structurile saudite pe care le suspecteaza de implicare in asasinarea lui Khashoggi. Ieri, presedintele Iranulului, Hassan Rohani, marele rival al sauditilor, a transmis ca ”uciderea odioasa” a lui Khashoggi nu s-ar fi putut face ”fara sustinerea SUA”. ”Nu cred ca o ar fi indraznit sa faca asa ceva fara protectia Statelor Unite”, a spus Rohani. Insa observatorii nu merg pe un raspuns ferm al SUA impotriva sauditilor. Inca  sub presedintia Roosevelt, SUA au considerat Arabia Saudita (si toata peninsula arabica, prin extensie) ca parte integranta a ”intereselor sale vitale”, angajandu-se sa o apere impotriva tuturor agresorilor. Dobandind la schimb un avantaj colosal: Aramco (Arabian American Oil Company, devenita in 1988 Saudi Aramco) care s-a transformat intr-o comoara inestimabila in mainile companiilor petroliere americane detinatoare de drepturi exclusive de exploatare a petrolului saudit.

MBS, crispat la intalnirea cu fiul lui Khashoggi

O fotografie care a facut inconjurul lumii si a starnit indignare. La palatul regal Al Yamamah din Riad, Mohammed bin Salman, cel mai puternic om din regatul saudit, a aparut crispat, dand mana cu un tanar care-l tintea cu privirea: Salah Khashoggi, fiul lui Jamal Khashoggi. Salah si unchiul sau, Sahel Khashoggi, au fost primiti la palat de catre MBS si regele Salman pentru a le fi prezentate condoleante . ”Salah nu are voie sa paraseasca teritoriul saudit. L-au obligat sa vina la palat si sa accepte condoleante. Mi-e greata si-mi vine sa urlu”, a scris cunoscuta activista saudita Manal al-Sharif.  Salah nu a avut libertatea sa refuze invitarea lui MBS iar camerele agentiei de presa oficiale a regatului au prezentat propagandistic acest moment dramatic. ”L-au omorat pe tatal sau, i-au dezmembrat trupul, au orchestrat o inselaciune, au mintit … Si acum ii forteaza pe fiul lui Khashoggi, care este prizonier in propria sa tara, sa dea mana cu printul care l-a ucis pe tatal sau ” s-a indignat academicianul american Brian Klaas.

author avatar
Tudor Borcea
587 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger