AcasăNewsMedicul Ciuhodaru, despre ieșirea din carantină a Timișoarei. Ce trebuia să facă...

Medicul Ciuhodaru, despre ieșirea din carantină a Timișoarei. Ce trebuia să facă autoritățile pentru a scădea rata de infectare

Tudor CiuhodaruMedicul Ciuhodaru, despre ieșirea din carantină a Timișoarei. Ce trebuia să facă autoritățile pentru a scădea rata de infectare / foto: Evenimentul Zilei

Timișoara a intrat în carantină acum două săptămâni, cu o rată de 7 la mie, și va ieși luni, cu o rată de 8 la mie. Decizia de prelungire a restricțiilor a picat la vot, prin urmare Comitetul pentru Situații de Urgență a decis să redeschidă orașul de pe Bega.

În cele două săptămâni care au trecut nu s-au înregistrat rezultate potrivite privind îmbunătățirea situației. Medicul Tudor Ciuhodaru critică această decizie și consideră că „fără măsuri concrete, fără o soluţie unitară nu avem cum să controlăm această pandemie.” „Este haos. Iar acea soluţie pe care am propus-o de la începutul acestei pandemii de testare extinsă, regulată, gratuită e departe de ceea ce fac autorităţile în acest moment.”, este de părere medicul.

„Am chinuit 400.000 de oameni inutil și ineficient”

Pe de altă parte, Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a explicat că timișorenii sunt pedepsiți pentru că testează mai mult decât alte județe și de aici și rata de infectare reflectată este mult mai ridicată.

„Decizia s-a luat pentru că oricum în carantină era ineficientă și formală. Cetățeni, mulți dintre ei, ocoleau restricțiile și treceau pe declarații lucruri false doar pentru a ajunge în zone unde nu existau restricții. Este frustrant pentru noi pentru că, deși testăm cel mai mult din țară și descoperim, evident, mai multe cazuri, totuși cele mai mari restricții le aveam în Timiș, de șase luni”, consideră Alin Nica.

Acesta este de părere că 400.000 de timișoreni au fost chinuiți inutil și ineficient timp de două săptămâni. Și totuși, Ciuhodaru susține ca măcar lucrătorii din magazinele alimentare, cei care vor să meargă cu transportul în comun, angajaţii tuturor firmelor sau instituţiilor, care prin natura muncii trebui să se apropie la mai puţin de doi metri unul de altul ar trebui testați, „dar într-o pandemie lucrurile trebuie făcute clar, concret şi coerent”.

„Din păcate, vedem că alte criterii, adică cele care ţin de oameni şi de ştiintă, conduc această pandemie. Şi mă întreb şi eu normal, la un an de zile de ce toate aceste soluţii nu au fost puse în practică, de ce vaccinarea este gratuită, dar testarea este pe bani”, mai spune medicul Tudor Ciuhodaru.

author avatar
Andreea Vlad
192 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger