AcasăNewsMedicii, vânduți industriei farma pe zeci de milioane de euro

Medicii, vânduți industriei farma pe zeci de milioane de euro

Peste 13.000 de medici și societăți profesionale ale acestora au fost plătiți în 2018 de firmele industriei farmaceutice cu zeci de milioane de euro. Banii infuzați în oamenii din sistem vin însă cu obligații tacite de a prescrie și promova anumite medicamente, pe principiul ambele părți câștigă, singurul perdant fiind pacientul.

126.000 de lei, cea mai mare sumă donată pentru congresul de la Sinaia

Unica măsură împotriva practicilor cel puțin imorale ale companiilor de medicamente de a plăti medicii pentru a prescrie anumite tratamente a fost obligativitatea publicării listei celor care primesc sponsorizări. O listă care nu înseamnă nimic pentru nimeni și care nu rezolvă nimic. Poate doar pentru cei curioși să parcurgă o astfel de enumerare a sponsorizărilor, care vor constata că aproape toți medicii români au fost plătiți, sub o formă sau alta, de industria farmaceutică. Aflăm astfel că, în 2018, din ultima listă publicată de Agenția Națională a Medicamentului, 13.660 de medici, societăți profesionale, spitale, dar și o mică parte a asociațiilor bolnavilor au primit zeci de milioane de euro din partea firmelor de medicamente. Justificările donațiilor sunt diverse, de la conferințe, congrese, mese rotunde, ateliere, până la campanii de informare sau zile aniversare. Pentru a avea o idee asupra sumelor care se învârt vom da exemplul Societății Române de Hematologie, care, pentru organizarea Conferinței Naționale de Hematologie Clinică și Medicină Transfuzională, de la Sinaia, din octombrie 2018, a primit de la companiile de medicamente peste 250.000 de euro. Suma este exorbitantă, dat fiind faptul că, pentru cele două zile ale conferinței, nici cazarea fiecărui participant în vreun apartament regal nu ar fi justificat cheltuirea acestor bani. Din punctul de vedere al finanțării din această sursă, Societatea Română de Hematologie este, de departe, răsfățata companiilor farmaceutice, pentru că orice atelier sau școală de vară, organizate pe durata a maximum două zile, s-a lăsat cu sponsorizări mai mult decât generoase. Mai mult de atât, probabil din cauza epuizării listei cu justificări în limitele legii, firmele de medicamente au donat în 2018 Societății Române de Hematologie și bani în avans, pentru susținerea activității științifice din 2019.

Rețeta lui Dumnezeu

Lista medicamentelor compensate din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau din bugetul Ministerului Sănătății, în cazul programelor naționale, este doar de formă. Și asta pentru că prețurile de referință suportate de stat se aplică doar la cele mai ieftine medicamente, pe care, în mod justificat de multe ori, nimeni nu le achiziționează. Diferența dintre prețul medicamentului stabilit de Ministerul Sănătății și prețul medicamentului cumpărat o suportă tot bolnavul. Și, în acest moment, în ecuație intră medicul, care recomandă un medicament sau altul, în funcție de stimulentul primit de la companiile farmaceutice. Recomandarea medicului sau prescripția sa este, fără îndoială, sfântă pentru pacient, care, în disperarea de a se însănătoși, nici măcar pentru o secundă nu va pune la îndoială rețeta medicului, devenit un mic Dumnezeu în percepția bolnavului. Firmele de medicamente știu prea bine acest lucru și tocmai de aceea banii ajung direct la cei care decid tratamentul. Medicii au aflat și ei în ultimii ani cât valorează prescrierea unei rețete și profită din plin, adăugând bani grei la propriile venituri, care s-au majorat mai mult decât îndestulător în ultimii doi ani. Din păcate, practica industriei farmaceutice este răspândită la nivel mondial, puterea financiară zdrobitoare a acesteia anihilând orice încercare de a o combate. În ce privește sponsorizările deșănțate din România, singura soluție ar fi ca autoritățile să și controleze cum s-au cheltuit aceste sume și să afle, astfel în buzunarele căror medici au ajuns, de fapt, banii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.672 afisari

4 COMENTARII

  1. Doamna Marcu,
    Ai grija sa nu te imbolnavesti, ca nu dau doi bani pe viata matale. Banditii astia practica sistemul de cand era lupu’ catel si mai abitir de la infiintarea CNAS.
    Nimic nu e nou sub soare. Singurii care ar putea stopa fenomenul sunt doctorii, dar tentatia e prea mare. Daca ei si dupa ce li s-au triplat salariile, tot mai iau spaga de la niste amarati de bolnavi, cum sa nu ia de la farmaceuticele miliardare ? Asa ca, a repune pe tapet subiectul, e ca frectia la piciorul de lemn.
    Ciocu’ mic si batista pe tambal !

  2. Aceasta este adevărată corupție pe care handicapata de LCK nu a văzut-o nu o ducea mintea și nici nu erau interesele americanilor și nici ale europenilor deoarece loveau în companiile lor

    • Gigi , ai un handicap , ti-ai spart ochelarii si nu mai poti sa-ti numeri oile , noroc cu magaru care nu pleaca de langa tine asteptand sa-l mulgi .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger