AcasăSOCIALMedicii rup tăcerea: ”Avem doar 3 operații pe zi. Înainte făceam 112!”

Medicii rup tăcerea: ”Avem doar 3 operații pe zi. Înainte făceam 112!”

Prof.dr.Ioan Cordoș: ”Eu sunt convins că acest virus exista și înainte”

Reputatul prof.dr.Ioan Cordoș, șeful Secției de Chirurgie Toracică a Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, a criticat extrem de dur restricțiile impuse în această perioadă, care au dus la moartea multor pacienți. Și în acest moment, din cauza gestionării haotice a cazurilor de Covid, în spital se fac doar trei intervenții chirurgicale pe zi, față de 112, cât se făceau zilnic înainte de 15 martie.

Medicii români au semnalat situația dramatică din spitale apărută în urma restricțiilor la internare a pacienților, care a provocat moartea bolnavilor rămași pe liste de așteptare. Pacienții oncologici, dar și cei cu boli grave, pe care i-ar fi putut salva prin intervențiile chirurgicale, și-au pierdut viața în nebunia creată de Covid. ”Foarte mulți pacienți cu boli certe nu au ajuns la spital în timp util. Au venit cu boli depășite, două-trei luni contează la o boală neoplazică. Am avut aici un pacient cu hemopftizie (tuberculos care scuipă sânge), pe care chirurgia l-ar fi ajutat. S-a prăpădit. Până să-l planificăm, a murit. Omul acela nu murea în cazul în care nu erau atâtea restricții, reduceri ale activității chirurgicale până la 80%. Era lege. Mai este și o altă problemă. S-a instituit regula că pacientul trebuie să aibă două teste Covid negative. Păi dacă omul are un test negativ și are o problemă urgentă de ce să mai stai să i-l faci și pe al doilea, îl tratezi pentru problema medicală pe care o are. Noi în continuare avem pacienți pe care îi tot amânăm, pentru că suntem faimosul spital care primește cazuri de Covid. Dar noi nu suntem spital de boli infecțioase, suntem spital de boli cronice pulmonare. Cum pot eu să-i spun pacientului care are cancer pulmonar să se ducă să se testeze de Covid și să mai vină o dată? E absurd”, ne-a declarat prof.dr.Ioan Cordoș, șeful Secției de Chirurgie Toracică a Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Personalul medical, blocat în cazurile Covid

Una dintre cele mai mari greșeli în gestionarea pandemiei, semnalată de medici din toată țara, a fost internarea în spitale cu specializări vitale pentru populație a cazurilor Covid, care, pur și simplu, le-a blocat personalul medical. Și asta în timp ce foarte multe alte spitale din teritoriu, dar și din Capitală, în special cele de boli infecțioase, au rămas aproape goale. ”Am redus foarte mult activitatea, ca să-i internăm pe cei cu Covid. Noi, fiind spital pavilionar, avem posibilitatea de izolare, avem inclusiv Terapie Intensivă separată. Dar nu este firesc ca un spital de boli pulmonare să țină blocați medicii și asistentele în secțiile bolnavilor Covid, iar în cealaltă secție de Terapie Intensivă să nu avem personal medical. Dacă îi blochez într-o parte nu mai pot să-i duc în cealaltă parte. Am avut situație în care bietul medic anestezist de gardă avea probleme în terapia post-operatorie și în același timp resuscitare la pacientul cu Covid, de nu știa în ce parte să meargă. Pentru că este un singur medic anestezist de gardă și sunt trei în total, pe tot spitalul. Și la Institutul <<Matei Balș>> și la celelalte spitale suport, Terapiile Intensive sunt goale. Păi dacă sunt spitale de boli infecțioase, să se ocupe de bolnavii Covid, nu să ne blocheze nouă spitalul. Asta nu am înțeles. Bun, suntem spital suport, dar aduci bolnavi aici când celelalte unități sunt pline, nu când stau goale. Și noi nu mai știm ce să facem, medicii, asistentele și infirmierele noastre umblă capii. Într-o noapte au venit vreo șase bolnavi de la un cămin de bătrâni, deși, repet, nu suntem spital de boli infecțioase. Am blocat personalul cu acești pacienți care ar trebui să meargă în altă parte. Iar pacienții noștri, pulmonarii cronici, stau la coadă și li se accentuează boala. S-a îmbolnăvit copilul unei infirmiere și femeia nu a mai venit la serviciu. M-a dezechilibrat, că de unde iau alta? Pentru că în ciuda faptului că s-au permis angajări fără concurs, nu a venit personal competent. Am avut pe una care a fost dansatoare din buric și a făcut școala de asistente, dar a venit fără niciun fel de experiență. Mai mult, ce experiență au asistentele din sălile de operații ca să le duci la Terapie Intensivă să supravegheze monitoarele? Am ajuns să facem doar trei intervenții chirurgicale pe zi, iar înainte de restricțiile acestea făceam 112 pe zi”, a mai afirmat șeful Secției de Chirurgie Toracică a Institutului ”Marius Nasta”, prof.dr.Ioan Cordoș.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
36.223 afisari

23 COMENTARII

  1. Da, asta este realitatea! Si e foarte bine ca e spusa de cineva cu greutate din interiorul sistemului. Atat in ceea ce priveste soarta pacientilor cu afectiuni cronice care trebuiau sa beneficieze de tratament de urgenta, cat si in ceea ce priveste recrtutarea personalului si reorganizarea spitalelor in perioada COVID.
    Au pierit multi oameni cu zile si inca se mai intampla iar singura preocupare a politicienilor este cum sa profite mai mult de pe urma acestei tragedii.
    Cei care am trecut prin situatii dramatice in aceasta perioada stim ce se intampla in sistemul sanitar.
    Pacientii au fost tratati toti ca potentiali suspecti COVID si nimanui nu i-a mai pasat de ei, niciun medic nu a dorit sa mai intre in contact cu pacientii, au fost lasati fara apa, fara asistenta medicala, familiile nu au putut sa obtina nicio informatie despre starea celui din familie care se afla internat, cei care au scapat ori au avut noroc ori a fost nevoie de interventia familiei uzand de toata mijloacele.
    Umilinta, batjocura, nepasarea, lipsa de umanitate, astea au fost cuvintele care i-au caracterizat pe cei care au dispus aceste masuri si personalul medical in marea lor majoritate. Iar acum sunt eroi in halate albe, platiti regeste pentru ceva ce nu au facut.

    • O minciuna gogonata. În nici un spital din România nu se fac 112 operații pe zi intr o anumita specialitate. Cred ca este vorba de 12 operații, cifra de asemenea mare în specialitatea chirurgie toracica

      • Faptul că se vorbește de 112 operații pe zi ridică mari semne de întrebare.
        Câte săli de operații au la „Marius Nasta”? Dacă au două săli de operații (să zicem), ar însemna să fi făcut 56 de operații pe zi în fiecare. Dacă se opera timp de 8 ore, ar fi însemnat ca fiecare operație să dureze 8 minute (cu tot cu anestezie etc) . Dar zice că nu au decât un medic anestezist de gardă. Cum se împărțea el la cele două săli de operații și la cei 112 pacienți operați?
        Ei se dezechilibrează pentru că le lipsește o infirmieră. Cum ar fi putut ei să facă față la atâtea operații? E aiurea!
        Cică asistentele din sălile de operații nu pot supraveghea monitoarele.
        Dar ce știu să facă?
        Faptul că s-a angajat o asistentă fără experiență nu ar trebui să fie o problemă. E clar că orice asistentă trebuie să înceapă și va fi fără experiență la început. N-au mai avut până acum asistente stagiare?

        Apoi: de ce au fost atât de indignați că au adus la ei șase pacienți de la un cămin de bătrâni. De ce? Aceia nu ar fi trebuit să fie tratați?
        Jalnic!

    • Poate unii, nu-i bagati pe toti in aceeasi oala, asistentii de la spitalele din nord, au intrat in prostie la pacientii covid, exact ca la oricare pacient, insa organizarea e dezastruoasa si pentru asta nu suntem noi de vina ci DSP cate este total aerian. Si apropo, as vrea sa va vad pe sumneavoastra stând in echipamentul complet pentru covid 4 ore, nu sa si lucrati, doar sa stati, ar fi vai de curul vostru. Nu comentati aiurea daca sunteti total pe langa, ne-am cam saturat sa fim bagati tot timpul in aceeasi oala cu o sleata de colegi de-ai nostri, care au ajuns in meseria asta pe spaga sau pile.

      • Așa este. Nu sunt cadru medical, dar pentru simplu fapt că mă obligă să port mască și mă enervează la culme, mă întrebam, cum stați voi oare așa înfășurati atâtea ore ?

  2. Va exista o minte (politica) lucida , sa le intocmeasca dosare penale nemernicilor care au luat astfel de decizii medicale ?

  3. Șomaj tehnic pentru cadre medicale……. pentru ce atatea sporuri si salariile uriașe… frati nostri mor acasa.

  4. asta este medic rpimar fara sa fie specialist in chirurgie toracica dar este si profesor univ in chi. toracica Asta se numeste ‘infractor” ciordos? oare numeni nu se sesizeaza? sau face parte din structuri? A participat ca medic militar la unit. militara prahova – lovitura de stat din 89 ? de atunci are ascensiune „racheta”

  5. Problemă de bacalaureat:
    În România s-au făcut 560596 teste pentru depistarea infectării cu covid, adică 29133 teste la milionul de locuitori. Au fost 73 morți covid la milionul de locuitori
    În Belarus s-au făcut 714324 teste pentru depisarea infectării cu covid, adică 75594 teste la milionul de locuitori. Au fost 32 morți covid la milionul de locuitori.
    În România s-a stat acasă ca să se salveze vieți și s-au luat alte măsuri de prevenire a infectării (distanțare socială, purtatul măștilor). În Belarus nu s-a luat nici o măsură specială de prevenire a răspîndirii covid (nici măcar mecurile de fotbal nu s-au oprit).
    Să se calculeze cîte vieți a salvat Klaus Iohannis prin faptul că a instituit măsurile de distanțare socială.
    https://mariusmioc.wordpress.com/2020/06/15/sugestie-de-problema-pentru-examenul-de-bacalaureat/

    • De ce nu faceti comparatia asta cu Suedia sau Olanda ? Sau alegeti numai datele care va convin ?

  6. Păi de, ca și aici. S-au pozat zile întregi cu botnița pe trompă, puneau pe face grupuri cu completul de protecție și măști cu respiratoare de parcă lucrau cu uraniu…. se dădeau cu târtanul de pământ, dă-i cu mesaje pe face, pe whatts, pe internet – STAȚI ACASĂ, BĂĂĂĂĂ, CĂ NOI SUNTEM AICIȘILEA PENTRU VOI. Nu veniți, stați ferecați cu cin’ș’pe lacăte să nu vă pupe COVRIGU.
    Pentru un rahat de viroză respiratorie, care omoară atât cât omoară orice gripă.
    Și lumea, ce să facă? I-au băgai în lichituri cu atâta neghiobie, și acum stă acasă, n-o mai scoți nici cu tancul. Omul din afara rețelei nu știe mare lucru și dacă aude la doctor că a venit lăptăreasa cu gazu’, i-e frică, este normal. Nu pacienții sunt de vină, și nici măcar javrele care au lansat gogorița asta. De vină sunt profesioniștii din sănătate care, în cunoștină de cauză au ignorat ceea ce este mai de bază în practica medicală: MEDICINA BAZATĂ PE EVIDENȚE, și au pus botul, pur și simplu. Că altă expresie mai bună nu există.
    Acum, când au văzut că au început să se scufunde consultoriile particulare și că iau pe lună de o bere și un mititel, au început să se smiorcăie că aoleu, ăia dă cu pietre. că fin’că nu mai avem pacienți… CINE V-A PUS, TOLOMACILOR?

  7. Cita dreptatate din cauza la covid nui posibil sa mergi la timp la medic si cind ajungi atunci e prea tirziu,imi pare foarte rau dar cele scrise mai sus e o dreptate enorma

  8. eeeeeee se pare ca acesti oameni au jurat sa ne faca bine sa aibe grija de noi corect?
    dar nu au jurat sa tine secrete mincinoase cum e corona virus au dus lumea in eroare si au cazut in plasa guvernului
    acum trebuie sa ne fie mila de ei dar noi cand faceam puscatie la domiciliu fara ca sa facem infractiuni ,
    sa primim amezi usturatoare sa platim deacum inainte cu varf si indesat nu mai zic umiliti si batuti din cauza doctorilor care
    au tinut ascuns o boala care nu exista o meritati din plin suferiti si voi sa vedeti cum au suferit milioane de romani din cauza voastra

  9. Managera e nebuna!ia toti covid pt ca aduc bani …iar cazurile de pnemoftiziologie si chirurgie toracica sunt efectiv ignorate….sa mearga la BABES si Bals ca sunt de boli infectioase!

  10. Daca a ajuns o somitate ca PROF CORDOS,,CEL MAI BUN CHIRURG TORACIC DIN ROMANIA,sa se planga de organnizarea cretina….e SUUUUUPER GRAV!

  11. DECI CONCLUZIA,OAMENII MOR PE CAPETE,NOI VREM SA I SALVAM PE CEILALȚI !AIA CU COVID POT MURII!CEILALTI CU TUBERCULOZA ȘI CANCER SUNT MAI IMPORTANȚI !NOI NU SUNTEM SPITAL DE BOLI INFECȚIOASE ,SUNTEM SPITAL DE PLAMINI!!?COVIDUL ESTE O BOALA SEXUALĂ ,DECI PACIENȚII DE COVID SA MOARA LA GINECOLOGIE !?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger