AcasăNewsMedicii, infectați cu Covid de la pacienții asimptomatici

Medicii, infectați cu Covid de la pacienții asimptomatici

Federația „Solidaritatea Sanitară” a criticat dur Ordinul ministrului Sănătății care permite personalului medical să poarte echipament de protecție doar când tratează un bolnav Covid-19. Sindicatele din Sănătate au arărat că medicii și asistentele au fost infectați cu Covid-19 de la pacienții de pe alte secții, care erau asimptomatici.

Sindicatele din Sănătate cer măști de protecție pentru tot personalul

”Conform analizelor experților noștri, mare majoritate a cazurilor de salariați infectați în spitalele din România au în comun două elemente: contactul cu pacienți despre care nu s-a știut că sunt infectați și absența unui minim echipament de protecție (cel puțin mască chirurgicală) pentru salariați”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară. Sindicaliștii au solicitat Ministerului Sănătății introducerea purtării măștii chirurgicale și a mănușilor ca precauțiune minimă împotriva Covid-19 pentru toți salariații din spitalele publice. ”Atragem public atenția că Planul de măsuri prevăzut de Ordinul Ministrului Sănătății nr. 533/31.03.2020 prevede ca echipament minim de protecție: echipamentul obișnuit de spital (adică nicio protecție). Măsurile adoptate ratează rezolvarea problemei care a generat dezastrul din spitalele publice și cele militare: pentru cca. 70% dintre salariații din sănătate nefiind prevăzut nici un echipament individual de protecție. Motivul îl constituie prezumția eronată că acești salariați nu vor veni în contact cu pacienți Covid-19. Ordinul presupune că toți pacienții infectați Covid-19 sunt cunoscuți în baza testării sau pot fi suspicionați în baza simptomatologiei. Realitatea a demonstrat că personalul din spitale publice din România a fost contaminat de pacienți internați pentru alte patologii, dar care erau și purtători Covid-19 neidentificați deoarece erau asimptomatici sau simptomele specifice Covid-19 erau camuflate de cele ale afecțiunii de bază. Cu alte cuvinte, marea majoritate a salariaților din sănătate au fost infectați de pacienți descoperiți ulterior acordării îngrijirilor de sănătate ca fiind infectați, în condițiile în care salariații în cauză nu au beneficiat de o minimă protecție. Aceste prevederi au împiedicat spitalele publice să utilizeze echipamentele individuale de protecție în discuție, atunci când le-au avut, ratând astfel evitarea infectării salariaților”, se arată în comunicatul federației.

Interdicția, dată de fostul ministru al Sănătății

Sindicaliștii din Sănătate acuză ministerul că a refuzat adoptarea măsurilor necesare reducerii riscului salariaților și solicită convocarea de urgență a Comitetelor de Sănătate și Securitate în Muncă pentru a stabili propriile planuri de protecție, în cadrul cărora să instituie această măsură ca precauție universală în lupta cu Covid-19. ”Atragem public atenția că actualele prevederi ale OMS 533/2020 (care preiau prevederile unei adrese semnate de fostul ministru al Sănătății) continuă să mențină regulile care au generat o eroare sistemică, ea fiind principala cauză a dezastrelor din spitalele publice”, se mai precizează în comunicatu Federației Solidaritatea Sanitară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger