AcasăNewsMedicii de familie, fără contact direct cu pacienții

Medicii de familie, fără contact direct cu pacienții

Medicii de familie vor să trimită pacienților rețetele pe mail

Federația Națională a Patronatelor Medicilor Familie a cerut Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Ministerului Sănătății să le permită consultațiile la distanță. Medicii se tem că vor fi infectați și că îi vor molipsi și pe ceilalți pacienți cu coronavirus.

Medicii de familie vor să trimită pacienților rețetele pe mail

Medicii de familie se tem să mai consulte pacienți, de teamă că vor contacta coronavirusul. Aceștia au cerut CNAS să modifice urgent pachetele de servicii și Contractul-cadru și să deconteze serviciile de triaj și consultații la distanță prin telefon și alte mijloace digitale, inclusiv apeluri audio și video pentru toți pacienții care nu necesită consultații față în față. ”Medicii de familie sunt în cabinetele lor în programul normal de lucru în această perioadă și își consultă pacienții. Fiecare pacient consultat față în față în cabinet în aceste zile și în săptămânile următoare, pentru orice problemă de sănătate, indiferent cât de minoră – din sfera respiratorie sau din orice altă sferă – poate fi un pacient infectat cu noul coronavirus și încă fără simptome. O simplă diaree sau durere abdominală poate fi un simptom atipic al COVID-19. Pierderea bruscă a mirosului sau gustului pare de asemenea, după ultimele date disponibile și încă studiate de colegii francezi și nemți, să indice infecția cu noul coronavirus. Tânăra mamă singură, aflată la primul copil și care nu știe cum să prepare supa bebelușului, poate fi purtătoare fără simptome a virusului.  Acești pacienți fără probleme respiratorii, prezenți în cabinet deși pot fi consultați și la distanță în siguranță, conform experienței fiecărui medic de familie în parte, pot infecta fără să știe medicul de familie, asistenta medicală și restul personalului cabinetului. Care la rândul lor, în perioada în care sunt lipsiți de simptome specifice, pot infecta apoi un mare număr dintre toți ceilalți pacienți consultați față în față în cabinet. Mulți dintre ei vârstnici, deja suferinzi în urma unor boli cronice, deci extrem de vulnerabili. Activitatea de prevenție, fie că ne referim la vaccinare sau la îngrijirile acordate mamei și copilul, celelalte boli și probleme de sănătate minore sau majore, urgente sau mai puțin urgente, care reprezintă activitatea asistenței medicale primare, a cabinetelor de medicină de familie, nu dispar pe perioada pandemiei COVID-19”, se arată într-un comunicat al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor Familie.

Risc de malpraxis

Medicii se plâng că, fără o reglementare oficială în acest sens, consultațiile telefonice pe care le dau în prezent sunt supuse riscurilor de malpraxis. ”Noi, medicii, așa cum s-a întâmplat și în Spitalul de la Suceava, și la Spitalul Floreasca, riscăm să ne îmbolnăvim. Și nu este vorba doar că ne îmbolnăvim, dar devenim și vectori de transmitere a infecției. Dacă eu mă îmbolnăvesc, pot să fiu asimptomatică, 10 zile-14 zile, timp în care transmit virusul tuturor pacienților pe care îi consult în această perioadă. În prezent, încercăm să rezolvăm telefonic ce se poate, chiar dacă nu suntem plătiți pentru asta și nu este recunoscut, dar ne asumăm riscul de malpraxis, nefiind reglementat încă. În același timp, încercăm și noi să ne protejăm cât putem, și noi, și asistentele, pentru că în momentul în care spitalele chiar se vor umple de pacienți, practic doar medicina de familie și medicina de policlinică și de ambulatoriu vor mai rămâne ca să trateze și restul bolilor care nu iau pauză pe perioada pandemiei. În condiții ideale, cel mai bine e să fii cu pacientul față în față, să poți să-l privești în ochi, să înțelegi și lucruri pe care poate pacientul nu le spune, să poți să-l palpezi, dar în condiții de pandemie trebuie să rezolvăm tot ce putem de la distanță. Și pentru febră poți să pui foarte multe întrebări ca să-ți dai seama dacă este ceva serios, o urgență gen meningită sau sunt doar virozele acestea de sezon”, ne-a declarat dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor Familie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.228 afisari

1 COMENTARIU

  1. Oricum medicii de familie erau, de fapt, contabili, neavand nicio legatura cu ingrijirea oamenilor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger