Cauta

Medicii, acuzati ca dau prea multe concedii medicale

Patronii firmelor au inceput sa depuna contestatii la casele de asigurari de sanatate fata de numarul prea mare de concedii medicale ale angajatilor. Acestia sustin ca cei mai multi romani isi iau concedii medicale doar ca sa isi rezolve probleme personale sau, mai grav, ca sa lucreze la negru si ca doctorii dau prea usor si nejustificat astfel de documente.

Peste 40 din firme si institutii comit erori in documentele pentru concedii medicale

Administratorii companiilor sesizeaza din ce in ce mai des casele de asigurari de sanatate in privinta excesului de concedii medicale ale angajatilor, care le creeaza mari dificultati in activitatile desfasurate. ”Patronii vin la noi si depun plangeri impotriva angajatilor care si-au luat nejustificat concedii medicale. De multe ori vin si cu dovezi, pentru ca ii urmaresc si ii filmeaza, constatand astfel ca bolnavii se plimba sau muncesc in alte parti. In aceste cazuri le spunem sa se adreseze organelor de cercetare penala, pentru ca noi nu putem lua masuri. In schimb, in cazul acestor sesizari, ceea ce facem noi este sa-i verificam pe doctorii care au emis aceste concedii medicale. Si au fost destule cazuri in care in foaia pacientului nu era trecuta nicio afectiune si niciun tratament, fapt ce a condus la anularea concediilor medicale acordate”, ne spune Catalin Maguleanu, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Prahova. De exemplu, in Prahova, in 2017, au fost inregistrate 138.739 de concedii medicale, iar anul trecut, 144.886. Si aceasta in conditiile in care, potrivit statisticilor, numarul total al angajatilor din judet este de circa 165.000.

Banii platiti pe concedii, recuperati foarte tarziu

Una dintre marile nemultumiri ale administratorilor de firme este aceea ca banii pe care i-au platit din buzunar pentru concediile medicale ale angajatilor se recupereaza extrem de greu de la casele de asigurari de sanatate. ”Legea supune ca ar trebui sa decontam concediile medicale in 60 de zile de la primirea documentatiei, dar acest lucru este imposibil, din cauza volumului enorm de munca, dat fiind ca a si crescut numarul concediilor de acest tip. Pe langa acest lucru, angajatorii fac si foarte multe greseli la depunerea documentatiilor. De exemplu, lipseste viza medicala a medicului expert din Comisia de expertiza medicala a Casei de Pensii, in cazul unui concediu mai mare de 90 de zile, fapt care conduce la invalidarea concediului medical. Sunt probleme care apar in modalitatea de calcul a concediului medical, completari gresite ale Declaratiei 112. Din pacate, documentele sunt trimise la ANAF si dupa aceea ajung la noi si atunci descoperim greseala. Si mai trece o perioada in care se notifica firma, se remediaza greseala si este normal ca se intarzie foarte mult decontarea”, ne-a declarat Catalin Maguleanu, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Prahova. Acesta a organizat ieri o intalnire la care au participat agenti economici din Prahova, Dambovita si Arges, pentru a le atrage atentia asupra erorilor care se comit si a le prezenta, in acelasi timp, si noutatile in legislatia asigurarilor de sanatate. Urmatoarea intalnire se va desfasura in Bucuresti, unde sunt asteptati sa vina reprezentanti ai companiilor din mai multe judete, nu numai din Capitala.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version