AcasăNewsMedicii, acuzati ca dau prea multe concedii medicale

Medicii, acuzati ca dau prea multe concedii medicale

Peste 40% din firme si institutii comit erori in documentele pentru concedii medicale

Patronii firmelor au inceput sa depuna contestatii la casele de asigurari de sanatate fata de numarul prea mare de concedii medicale ale angajatilor. Acestia sustin ca cei mai multi romani isi iau concedii medicale doar ca sa isi rezolve probleme personale sau, mai grav, ca sa lucreze la negru si ca doctorii dau prea usor si nejustificat astfel de documente.

Peste 40 din firme si institutii comit erori in documentele pentru concedii medicale

Administratorii companiilor sesizeaza din ce in ce mai des casele de asigurari de sanatate in privinta excesului de concedii medicale ale angajatilor, care le creeaza mari dificultati in activitatile desfasurate. ”Patronii vin la noi si depun plangeri impotriva angajatilor care si-au luat nejustificat concedii medicale. De multe ori vin si cu dovezi, pentru ca ii urmaresc si ii filmeaza, constatand astfel ca bolnavii se plimba sau muncesc in alte parti. In aceste cazuri le spunem sa se adreseze organelor de cercetare penala, pentru ca noi nu putem lua masuri. In schimb, in cazul acestor sesizari, ceea ce facem noi este sa-i verificam pe doctorii care au emis aceste concedii medicale. Si au fost destule cazuri in care in foaia pacientului nu era trecuta nicio afectiune si niciun tratament, fapt ce a condus la anularea concediilor medicale acordate”, ne spune Catalin Maguleanu, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Prahova. De exemplu, in Prahova, in 2017, au fost inregistrate 138.739 de concedii medicale, iar anul trecut, 144.886. Si aceasta in conditiile in care, potrivit statisticilor, numarul total al angajatilor din judet este de circa 165.000.

Banii platiti pe concedii, recuperati foarte tarziu

Una dintre marile nemultumiri ale administratorilor de firme este aceea ca banii pe care i-au platit din buzunar pentru concediile medicale ale angajatilor se recupereaza extrem de greu de la casele de asigurari de sanatate. ”Legea supune ca ar trebui sa decontam concediile medicale in 60 de zile de la primirea documentatiei, dar acest lucru este imposibil, din cauza volumului enorm de munca, dat fiind ca a si crescut numarul concediilor de acest tip. Pe langa acest lucru, angajatorii fac si foarte multe greseli la depunerea documentatiilor. De exemplu, lipseste viza medicala a medicului expert din Comisia de expertiza medicala a Casei de Pensii, in cazul unui concediu mai mare de 90 de zile, fapt care conduce la invalidarea concediului medical. Sunt probleme care apar in modalitatea de calcul a concediului medical, completari gresite ale Declaratiei 112. Din pacate, documentele sunt trimise la ANAF si dupa aceea ajung la noi si atunci descoperim greseala. Si mai trece o perioada in care se notifica firma, se remediaza greseala si este normal ca se intarzie foarte mult decontarea”, ne-a declarat Catalin Maguleanu, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Prahova. Acesta a organizat ieri o intalnire la care au participat agenti economici din Prahova, Dambovita si Arges, pentru a le atrage atentia asupra erorilor care se comit si a le prezenta, in acelasi timp, si noutatile in legislatia asigurarilor de sanatate. Urmatoarea intalnire se va desfasura in Bucuresti, unde sunt asteptati sa vina reprezentanti ai companiilor din mai multe judete, nu numai din Capitala.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.149 afisari

3 COMENTARII

  1. Administratorii de firme, sa isi vada de firma lor. Sa nu isi mai foloseasca banii firmei pentru achizitia pemparsilor, tampoanelor, paracetamolului pentru uzul personal.Asta micsoreaza profitul, respectiv impozitul datorat statului.Chiar daca baga aceste cheltuieli nedeductibile fiscal.Si altele, nu le mai insir.

    Cat despre salariati, mai bine ar da zilele de concedii de odihna ori de cate ori vrea salariatul.Daca nu stiti, salariatii sunt…oameni.La fel ca patronii.
    Sunt multe concedii medicale, intrucat romanii sunt foarte bolnavi.O spune chiar ministra sanatatii si o stim toti.
    In cazul de fata, conditiile precare de munca, inclusiv la un birou,stresul generat de comportamentul patronilor/sefilor, etc,munca la calculator care genereaza in timp probleme cu ochii, cu coloana, etc nu sunt reglementate in Codul muncii.Un spor, o zi in plus de co,ceva.
    Nu, codul muncii este facut exclusiv in avantajul patronilor.
    S-a facut de catre ITM, vreodata un control adevarat pe concedii de odihna? Nu. Pentru ca altfel s-ar fi vazut cate zile de CO trec dintr-un an in altul, nefolosite in dezavantajul salariatilor, care se vad dupa 18 luni, cum zice codul muncii ca nu mai pot beneficia de aceste zile.

    Unde sunt sindicatele? mai exista asa ceva? sau au fost absorbite de …patronaje?Urat, foarte urat. Pe salariati nu ii apara nimeni.
    Actul medical nu este la cheremul patronilor.Recuperarea banilor de medical, este problema anaf, de acolo domnilor patroni trebuie sa ii luati.

  2. Cand vrei sa contesti ceva !, vezi ce spune legea.
    Daca vrei sa contesti concediul medical de a doua zi te informezi : cate concedii medicale(CM) a mai avut ,total zile de CM /anul in curs comparativ cu anul precedent; diagnosticul sau diagnosticele; controale de sanatate la angajare si anuale; Emiti o decizie de verificare la domiciliu sau la spital privind starea de sanatate a celui in cauza.
    In cazul in care se constata ca respectivul (a) nu-i bolnav ! ,e in vacanta sau munceste la negru faci ceea ce cere legea :sesizezi DSP,CJAS in ceea ce priveste medicul si impreuna cu
    reprezentantul sindicatului care a fost prezent la toate verificarile se trece la desfacerea contractului de munca a celui vinovat.

  3. Problema e că nu mai sunt sclavi moderni nu mai pot să-i țină pe plantații (srl-uri)…
    Viața este prea scurtă să fi sclav în 20/2o cum spunea prima- ministra din Congo.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger