Studiile clinice, care testează medicamente inovatoare produse de marile companii farmaceutice, au devenit singura șansă a românilor de a beneficia de tratamente de ultimă generație. Cele mai multe se adresează afecțiunilor oncologice, dat fiind că România se situează pe primele locuri în lume la numărul de bolnavi de cancer.
România a ajuns cobaiul industriei farmaceutice mondiale, companiile din domeniu înghesuindu-se să depună cereri de aprobare a studiilor clinice. Paradoxal, într-o țară în care bolnavii nici nu visează la medicamente de ultimă generație, costurile acestora fiind exorbitante, experimentele desfășurate de aceste firme sunt singura șansă de a le obține gratuit.”Faptul că în România se desfășoară multe studii clinice este un mare avantaj, pentru că toate aceste studii clinice asigură participarea bolnavilor, gratuită, la noile molecule, care sunt salvatoare. Și noi am desfășurat la Iași studii clinice și, din faza II, acestea vin cu un potențial benefic cunoscut. Iar accesul la unele molecule care nu sunt înregistrate în România este o șansă foarte mare pentru anumite categorii de boli. Studiile nu ar trebui numite experimente, pentru că metodologia este foarte elaborată, iar în momentul în care se trece la studiul pe oameni există în spate numeroase teste. Ca prestigiu, este un titlu de onoare ca medicii români să se regăsească în revistele medicale cunoscute în lume la omologarea unui medicament. Medicamentele testate privesc stadii avansate de boli oncologice și, de multe ori, obiectivul este prelungirea supraviețuirii și calitatea vieții. La terminarea studiilor clinice, dacă rezultatele sunt bune, companiile farmaceutice se oferă să furnizeze gratuit medicamentele pentru cei care au participat la testări. Mai mult, un pacient care participă la un studiu clinic este extrem de bine și de atent îngrijit, pentru că studiul te obligă să-l monitorizezi formidabil. Pacientul are dreptul, la orice oră din zi și din noapte, dacă simte cel mai mic discomfort, să sune medicul, deci pacienții din studiile clinice sunt superîngrijiți și cei mai răsfățați, am putea spune”, ne-a declarat prof. dr. Lucian Miron, şeful Clinicii de Oncologie de la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi.
Efectele secundare sperie pacienții
Riscurile pe care și le asumă bolnavii sunt însă efectele secundare ale acestor studii clinice, pe care medicii sunt obligați să le prezinte pacienților în cel mai mic detaliu. De aici și o anumită reticență a unora dintre bolnavi în a-și da consimțământul. Ghidul privind buna practică în studiul clinic conține prevederi foarte dure pentru cei care participă la aceste testări. ”Înainte de a iniţia un studiu clinic, trebuie evaluate riscurile şi inconvenientele previzibile comparativ cu beneficiul anticipat pentru subiectul studiului şi societate; un studiu trebuie iniţiat şi continuat numai dacă beneficiul anticipat justifică riscul. Atât în discuţia pentru consimţământul exprimat în cunoştinţă de cauză, cât şi în formularul scris de consimţământ exprimat în cunoştinţă de cauză, precum şi în toate celelalte informaţii scrise prezentate subiectului trebuie să se explice faptul că studiul constituie o cercetare, scopul în care se efectuează studiul, procedurile de studiu care trebuie respectate, inclusiv toate procedurile invazive, acele aspecte ale studiului care au caracter experimental, riscurile sau inconvenientele previzibile pentru subiecţi şi, când este cazul, pentru embrion, făt, nou-născut, sugar, precum și compensația şi/sau tratamentul disponibil subiectului în eventualitatea unei afectări apărute în legătură cu studiul”, se arată în Ghidul privind buna practică în studiul clinic.
Nu e de mirare. Iar mafia medicamentelor traieste un paradis fiscal pe spatele muritorului roman si a statului roman.
Media pretului medicamentului de 10x mai mare ca salariul mediu roman.