AcasăNewsMedic epidemiolog: Lăsați oamenii să iasă din case!

Medic epidemiolog: Lăsați oamenii să iasă din case!

Izolarea în case a dus la scăderea imunității

Un reputat medic epidemiolog, care a reușit performanța să aibă în prezent zero cazuri de Covid într-un județ din România, atrage atenția că oamenii trebuie lăsați să iasă din case pentru a se imuniza. Acesta mai susține că acest nou coronavirus este un virus ca și gripa, care îi dezechilibrează pe cei cu afecțiuni grave.

Medicul epidemiolog prof. dr.Delia Râșnoveanu, manager al Spitalului Județean de Urgență Brăila, a reușit să aducă județul la zero cazuri de infectări cu Covid. Aceasta spune că a avut cazuri medii și ușoare și un singur pacient internat la ATI pentru doar două zile. Referitor la restricțiile după 15 mai, medicul epidemiolog susține că se aștepta la un grad mai mare de relaxare, pentru că nu este benefic pentru sistemul imunitar să stai închis în casă. ”Pentru cine a stat numai în casă nu a fost bine. Era o comparație cu copilul pe care îl scoți în praf când este mic, ca să facă imunitate, iar dacă îl ții într-o cușcă de sticlă nu o să facă în veci imunitate. Cam așa este și aici. Dacă oamenii stau numai în casă și nu vin în contact cu nimeni și numai cu pereții, când ies afară intră neapărat în contact cu ceva, că se cheamă Covid sau altfel. Trebuie să ne imunizăm. Ceea ce s-a făcut acum, în această perioadă, a fost că oamenii au învățat să se spele pe mâini și să fie precauți în preajma unor persoane cu simptome de boală, dar astea erau valabile și înainte de Covid. Masca trebuie purtată numai în spațiile închise sau când vii în contact cu altă persoană pe care nu o cunoști, nu permanent. Sincer îmi pare rău că nu se relaxează măsurile, pentru că mă așteptam să fie o relaxare graduală pentru toate activitățile. Faptul că dau drumul la hoteluri și nu dau drumul la restaurante nu are nicio logică. Ar trebui să respectăm, ca și până acum, să nu ne ducem la bunici dacă suntem bolnavi. Dar nu înseamnă să nu te duci deloc, pentru că asta înseamnă izolare pentru cei în vârstă, care nu este bună deloc, pentru că îi deprimă foarte tare pe vârstnici. Sincer, un grătar făcut la marginea orașului nu face rău nimănui, că oamenii oricum stau la distanță când se duc la iarbă verde”, ne spune medicul epidemiolog Delia Râșnoveanu. Teoria întăririi sistemului imunitar a fost subliniată și de dr. Daniel W. Erickson, din Bakersfield, California, SUA, care a atras atenția că închiderea oamenilor în case le slăbește sistemul imunitar. ”În momentul în care toți ieșim afară cu imunitatea scăzută și începem să schimbăm între noi viruși și bacterii ce credeți că se va întâmpla? Rata îmbolnăvirilor va exploda. Din punct de vedere microbiologic/imunologic, este absurd. Trebuie să rămânem carantinați? Răspunsul nostru este un NU categoric. Trebuie firmele închise? Nu. Trebuie să facem teste? Cu siguranță, da. Și trebuie să redeschidem școlile, copiii să-și dezvolte sistemul imunitar”, declarat dr. Daniel W. Erickson.

Covid, la fel ca un virus gripal

Epidemiologul Delia Râșnoveanu ne spune că noul coronavirus este asemănător cu un virus gripal și acționează în același mod, afectându-i pe cei care suferă și de alte boli. ”Problema pacienților în stare gravă este dată de bolile asociate, nu de infecția cu Covid. Părerea mea, ca medic epidemiolog, este că acest Covid este la fel ca un virus gripal, numai că accentuează alte afecțiuni asociate existente. Nu pot spune că este mai rău decât gripa, este tot un virus. Pentru că și în cazurile de gripă pacienții care aveau comorbidități s-au manifestat la fel. Practic, complicațiile pe care le dă acest virus sunt aceleași pe care le dă orice virus respirator. Covidul este o afecțiune respiratorie care deranjează alte boli preexistente la pacienții care suferă complicații. Un pacient tânăr, care nu are nimic, care nu are motive să aibă o imunitate foarte prăbușită, se rezolvă foarte repede. Faptul că asimptomaticii au fost internați este un lucru bun, pentru că au fost forțați să stea izolați. Așa cum spuneau și cei din Comisia de la Ministerul Sănătății, dacă s-ar fi înmulțit foarte mult cazurile, atunci asimptomaticii ar fi stat acasă, dar nu a fost cazul. Din ce am văzut eu pe statistici, este posibil ca în acest moment să fim ori pe vârf, ori pe panta descendentă”, ne-a mai precizat prof.dr.Delia Râșnoveanu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.