AcasăNewsMedicul Tudor Ciuhodaru avertizează. Ce boală „extrem de contagioasă” pândește România. Ordin...

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează. Ce boală „extrem de contagioasă” pândește România. Ordin pentru Ministerul Sănătății: Redeschideți spitalele!

În condițiile în care, în ultima perioadă, atenția autorităților din România – și din lumea întreagă, fiind vorba de o pandemie – s-a îndreptat major către situația provocată de noul coronavirus, preocupare accentuată și de lipsa unui vaccin și a unui tratament general valabil, un medic cunoscut atrage atenția asupra creșterii semnificative a numărului diagnosticelor de tuberculoză (TBC).

Totul, în contextul în care, după cum mulți știu, țara noastră are cele mai multe cazuri de tuberculoză din UE.

Doctorul Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul Clinic de Urgențe Iași, atrage atenția, joi, 11 iunie, asupra unei noi situații de natură să îngrijoreze cadrele medicale, mai ales că este vorba despre o boală care se transmite pe cale aeriană, drept urmare foarte contagioasă.

„Redeschideți spitalele! Suntem pe un teren minat. Zeci de pacienți au ajuns la spital și au fost diagnosticați cu forme grave ale tuberculozei. Un nou semnal de alarmă privind erorile și haosul din strategia și aplicarea măsurilor din această pandemie. Bolnavi umiliți, cozi pentru rețete și tratamente. Politica e una, știința e alta… Nu numai că majoritatea reacțiilor au fost tardive și mai mult pompieristice decât științifice dar nici acum nu vedem semne de trezire în ceea ce priveste prevenirea unor astfel de situații. Adică testarea largă a populației (inclusiv cu teste serologice)”, este de părere medicul.

Pentru a fi mai bine înțeles apelul său, Ciuhodaru listează, în mesajul transmis pe Facebook, 10 aspecte de care e bine să se țină cont, în privința situației tuberculozei, a creșterii cazurilor în ultimele săptămâni și în mod special a faptului că – din câte menționează medicul – într-o singură zi au fost diagnosticați 10 pacienți, doar la Iași.

Iată ce transmite specialistul în această privință:

„Concret:

  • Ne așteptăm la o creștere a numărului de pacienți diagnosticați cu tuberculoză.
  • De pe 15 mai am înregistrat foarte multe cazuri de tuberculoză.
  • 32 de pacienți au fost diagnosticați (asta doar la Iași!), 10 într-o singură zi.
  • Cei mai mulți sunt bărbați cu vârste cuprinse între 24 și 54 ani.
  • Boala este extrem de contagioasă! Se transmite pe cale aeriană.
  • Semne de alarmă: tuse seacă, transpirație nocturnă și stări febrile care persistă mai mult de 3 săptămâni.
  • Un pacient diagnosticat cu tuberculoză poate fi tratat și în 4 luni dacă ajunge la timp la spital.
  • Nediagnosticată sau neglijată (și) această boală poate fi letală.
  • România are cele mai multe cazuri de tuberculoză din UE.
  • 1.000 de pacienți mor anual de tuberculoză, numărul fiind cosiderabil mai mare în comparație cu orice altă țară din UE.”