AcasăNewsMeciul Washington-Ankara se joaca in China

Meciul Washington-Ankara se joaca in China

Dupa puciul esuat din 15 iulie, relatiile dintre Turcia si SUA se afla la cel mai jos nivel iar tentativele sefului diplomatiei americane, John Kerry, nu au ameliorat situatia. Duminica, Barack Obama il va intalni pe Recep Erdogan la summit-ul G20 care se va desfasura in orasul Hangzhou.

Preşedintele SUA va avea de furcă cu sultanul de la Ankara, care a ordonat ieri arestarea redactorului-şef al cotidianului Hürriyet

Cei doi presedinti nu s-au mai intalnit de la summit-ul NATO din Polonia, din 8 iulie. Barack Obama va avea ocazia, in China, sa evoce tensiunile dintre SUA si Turcia, in conditiile in care Ankara isi continua ofensiva pe sol sirian contra gruparii Statul Islamic dar si impotriva kurzilor, sustinuti de SUA. O discutie informala cu presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, figureaza in agenda Casei Albe insa nu este sigura o intalnire oficiala. Obiectivul Washingtonului este sa reduca tensiunile cu Turcia, nascute dupa tentativa de lovitura de stat din iulie, urmare careia Ankara a cerut cu insistenta extradarea fostului imam Fethullah Gulen (exilat in SUA si acuzat de Erdogan ca se afla in spatele puciului esuat). Dificultati sporite si in urma operatiunii ”Scutul Eufratului”, lansata acum sapte zile de regimul de la Ankara in Siria contra combatantilor PKK, a Unitatilor de protectie a poporului kurd (YPG) dar si a jihadistilor ISIS din Siria. Luni, Recep Erdogan a confirmat ca ofensiva  va continua pana la ”eliminarea amenintarii ISIS, PKK si YPG”.

Confruntari ”inacceptabile” in Siria

Luni, emisarul prezidential american Brett McGurk, a calificat confruntarile intre Turcia si fortele arabo-kurde sustinute de SUA drept ”inacceptabile”, facand un apel la toate partile pentru incetarea luptelor. La randul sau, secretarul americana al Apararii, Ashton Carter, a a facut un apel la ”concentrarea eforturilor impotriva Statului Islamic”. Carter s-a aratat optimist cu privire la sansele de evitare a unei confruntari intre cei doi aliati ai Washingtonului. ”Din momentul in care fortele turcesti raman acolo unde sunt”, in apropiere de frontiera turca, si militiile kurde siriene se vor retrage la est de Eufrat, cum s-a convenit cu Washington, ”ele nu vor intra in conflict”, a declarat Carter.

Turcia agita iar robinetul cu emigranti

Turcia ”nu va mai putea continua sa opreasca” fluxul migrator catre UE fara ridicarea vizelor, pana in octombrie, pentru cetatenii ei, a avertizat, ieri, seful diplomatiei turcesti, Mevlut Cavusoglu. Cavusoglu a lansat iar acest avertisment europenilor dupa inregistrarea, de catre autoritatile grecesti, in noaptea de luni spre marti, unui nou val de 462 de emigranti care au plecat de pe coastele turcesti spre Europa. ”Turcia si-a facut datoria” pentru a stopa acest flux migrator, dupa acordul semnat cu UE, si asteapta ca ”europenii sa-si tina promisiunile facute in contrapartida, intre care exceptarea de la vize pentru cetatenii turci, a spus Cavusoglu, avertizand ca tara sa nu va putea sa stopeze ”singura” migratia ilegala catre Europa. Atena, la fel ca UE, are temeri ca Turcia nu va redeschide ” robinetele” cu emigranti in Marea Egee, pe fondul derivei autoritare a presedintelui Recep Erdogan, dupa puciul din 15 iulie.

author avatar
National
355 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger