AcasăNewsMatematică pentru un espresso perfect

Matematică pentru un espresso perfect

Matematicieni, fizicieni şi experţi în domeniul materialelor şi-au unit forţele pentru a găsi o formulă pentru o cafea espresso desăvârşită.

”Ei au descoperit că mai puţine boabe de cafea, măcinate mai mare, sunt elementul cheie pentru o băutură care e mai ieftin de preparat, mai consistentă şi la fel de tare”, a explicat o purtătoare de cuvânt a Universităţii Portsmouth din Marea Britanie. Echipa condusă de Jamie Foster (doctor în matematică)a început prin a crea o nouă teorie matematică pentru descrierea extragerii cafelei dintr-un singur grăunte, unul dintre milioanele de fragmente care alcătuiesc zaţul ce se adună în espressor. “Pentru a rezolva ecuaţiile dintr-un zaţ de cafea realist ar fi nevoie de o armată de supercomputere, aşa că a trebuit să găsim o modalitate de a simplifica ecuaţiile. Până acum se considera că dacă se doreşte o cană cu cafea mai tare, cafeaua trebuie măcinată mai fin, însă  am descoperit că particulele erau atât de mici încât în unele regiuni din zaţ ele s-au aglomerat în spaţiul prin care ar fi trebuit să circule apa. Aceste secţiuni închegate din zaţ sunt pierdute deoarece apa nu poate să treacă prin ele ca să acceseze cafeaua aceea gustoasă care este de dorit în ceaşcă. Dacă se macină puţin mai mare, se poate accesa întregul zaţ, iar extragerea cafelei este mai eficientă”spune cercetătorul. Noile reţete au fost testate într-o cafenea de dimensiuni mici din SUA pe o perioadă de un an şi au adus economii de mii de dolari. Aplicare acestei măsuri la nivelul întregii pieţe americane ar putea duce la economii de peste 1,1 miliarde de dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger