Cauta

Masuri radicale pentru criza de sange: program non-stop la transfuzii

Ministerul Sanatatii a decis sa extinda programul centrelor de transfuzie sanguina si dupa- amiaza, seara, in weekend-uri si in zilele de sarbatori legale. Masura este absolut necesara, sustin oficialii ministerului, avand in vedere criza grava de sange cu care se confrunta tara noastra. Directorii centrelor de transfuzii afirma ca, in acest moment, nu exista personal pentru a acoperi mai multe ture.

Sangele reprezinta o resursa strategica ce tine de securitatea nationala si domeniul transfuziei sanguine reprezinta o prioritate strategica de interes national, se arata intr-un proiect de ordonanta al Ministerului Sanatatii. In Romania aproximativ 2% din populatie doneaza sange, fapt pentru care este necesara cresterea colectei de sange pentru imbunatatirea acoperirii nevoilor transfuzionale. Astfel, trebuie creat  cadrul  legal  pentru extinderea  programului  de  lucru si  flexibilizarea acestuia in  centrele  de  transfuzie  sanguina, astfel incat  sa permita accesul  la  donare  de  sange si potentialilor donatori care nu pot dona in intervalul luni-vineri, 7:30-13:30, se arata in motivarea proiectului. ”Problema este ca nu avem personal suficient si nici nu avem voie in acest moment sa facem angajari, deci trebuie completata legislatia. Daca s-ar extinde programul, va mai creste numarul de donatori, care vor veni cu siguranta, in special sambata sau in zilele de sarbatoare”, ne spune dr.Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Bonurile de masa nu vor disparea

Varianta renuntarii la recompensarea donatorilor de sange cu bonuri de masa este exclusa. ”Este doar o recomandare a Uniunii Europene, nu este obligatorie. Sincer, daca s-ar renunta la cele sapte bonuri de masa, am ramane fara donatori. Nu este bine nici sa creasca numarul de bonuri de masa, pentru ca ar atrage la centrele de transfuzie categorii de persoane cu risc, ceea ce nu ne dorim. Avem, in prezent, circa 20.000 de donatori fidelizati aici, la Bucuresti. Si, in ultima vreme, categoriile sociale predominante s-au schimbat. Acum sunt foarte multi tineri care vin sa doneze cu regularitate, multi sunt cu studii superioare, lucreaza la companii si au un nivel civic ridicat, ceea ce ne bucura”, afirma dr.Doina Gosa.  O alta categorie importanta de donatori este reprezentata de rudele bolnavilor internati in spitale. ”Vin foarte multi si doneaza pentru ca sunt trimisi de la spital. Nu ar trebui sa fie un act obligatoriu pentru apartinatori, dar de multe ori comunicarea celor din spital nu este tocmai corecta, pentru ca noi oricum le asiguram sange celor care au nevoie”, mai precizeaza directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Controlul exporturilor de pământuri rare: bun pentru China, rău pentru afaceri
  • Emmanuel Macron învață ce înseamnă dominația Nvidia
  • Miza acaparării României. Apele din statele UE sunt otrăvite
  • Importăm și șefii de servicii secrete? Cu dedicație de la Elysee: Cioloș la SRI, Ciolacu la SIE!
  • Cel mai mare port al Europei se pregătește pentru un război cu Rusia
  • Bolojan și coaliția își bat joc de populație. Cresc subvențiile de la stat pentru partide
  • Israel și America nu au îngenuncheat Iranul
  • Atac mișelesc. CCR interzice grevele și protestele românilor
  • Legea europeană privind inteligența artificială are nevoie de o pauză, nu de un full stop
  • Exit mobile version