AcasăNewsMasuri radicale pentru criza de sange: program non-stop la transfuzii

Masuri radicale pentru criza de sange: program non-stop la transfuzii

Ministerul Sanatatii a decis sa extinda programul centrelor de transfuzie sanguina si dupa- amiaza, seara, in weekend-uri si in zilele de sarbatori legale. Masura este absolut necesara, sustin oficialii ministerului, avand in vedere criza grava de sange cu care se confrunta tara noastra. Directorii centrelor de transfuzii afirma ca, in acest moment, nu exista personal pentru a acoperi mai multe ture.

Sangele reprezinta o resursa strategica ce tine de securitatea nationala si domeniul transfuziei sanguine reprezinta o prioritate strategica de interes national, se arata intr-un proiect de ordonanta al Ministerului Sanatatii. In Romania aproximativ 2% din populatie doneaza sange, fapt pentru care este necesara cresterea colectei de sange pentru imbunatatirea acoperirii nevoilor transfuzionale. Astfel, trebuie creat  cadrul  legal  pentru extinderea  programului  de  lucru si  flexibilizarea acestuia in  centrele  de  transfuzie  sanguina, astfel incat  sa permita accesul  la  donare  de  sange si potentialilor donatori care nu pot dona in intervalul luni-vineri, 7:30-13:30, se arata in motivarea proiectului. ”Problema este ca nu avem personal suficient si nici nu avem voie in acest moment sa facem angajari, deci trebuie completata legislatia. Daca s-ar extinde programul, va mai creste numarul de donatori, care vor veni cu siguranta, in special sambata sau in zilele de sarbatoare”, ne spune dr.Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Bonurile de masa nu vor disparea

Varianta renuntarii la recompensarea donatorilor de sange cu bonuri de masa este exclusa. ”Este doar o recomandare a Uniunii Europene, nu este obligatorie. Sincer, daca s-ar renunta la cele sapte bonuri de masa, am ramane fara donatori. Nu este bine nici sa creasca numarul de bonuri de masa, pentru ca ar atrage la centrele de transfuzie categorii de persoane cu risc, ceea ce nu ne dorim. Avem, in prezent, circa 20.000 de donatori fidelizati aici, la Bucuresti. Si, in ultima vreme, categoriile sociale predominante s-au schimbat. Acum sunt foarte multi tineri care vin sa doneze cu regularitate, multi sunt cu studii superioare, lucreaza la companii si au un nivel civic ridicat, ceea ce ne bucura”, afirma dr.Doina Gosa.  O alta categorie importanta de donatori este reprezentata de rudele bolnavilor internati in spitale. ”Vin foarte multi si doneaza pentru ca sunt trimisi de la spital. Nu ar trebui sa fie un act obligatoriu pentru apartinatori, dar de multe ori comunicarea celor din spital nu este tocmai corecta, pentru ca noi oricum le asiguram sange celor care au nevoie”, mai precizeaza directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
238 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ministerul Sanatatii condus de neaveniti ,de nepriceputi, de politruci !!.
    Criteriul numarul 1 in stabilirea persoanelor care doneaza sange este starea de sanatate a donatorului !!,nu orcine poate dona sange .Evidenta stricta a starii de sanatate a donatorilor voluntari cat si perioadele de donare trebuiesc monitorizate 100%.
    Prin sange pot fi transmise multe boli .
    Nu are nici e relevanta in calitatea sangelui donat faptul ca donatorul este de la tara sau de la oras ,ca este intelectual sau semianalfabet !,importanta este verificarea starii de sanatate .
    Impotenta Ministerului Sanatatii este deja arhicunoscuta :programe de prevenire abandonate ,
    Institutul Cantacuzino abandonat ,programul vacinurilor facut cadou la firme straine,sectiile de arsi-doar vise si minciuni !,trasplanturile facute cadou strainatatii odata cu organele prelevate !!-v-ati pisat pe el juramantul lui HIPOCRAT !!,sau poate voi care cica conduceti ministerul sanatatii n-aveti nici in clin nici in maneca cu medicina
    si atunci e normal ca habar nu aveti de Hipocrat sau de rostul medicinii !! .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger