AcasăNewsMașinile vor fi ridicate și de pe trotuare. Ce le pregătesc parlamentarii...

Mașinile vor fi ridicate și de pe trotuare. Ce le pregătesc parlamentarii șoferilor români

Mașinile vor fi ridicate de pe trotuare. Ce le pregătesc parlamentarii șoferilor români

Camera Deputaților, for decizional, va supune la vot propunerea legislativă a președintelui USR, deputatul Cătălin Drulă, pentru ridicarea mașinilor parcate  pe trotuare.

„Ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar este o măsură eficientă ce poate fi dispusă de poliţie, mai ales în cazurile în care astfel de vehicule stânjenesc grav sau creează situaţii de pericol pentru participantii la trafic”, se arată în expunerea de motive prezentată de Cătălin Drulă.

„Poliția este privată de un instrument eficient”

„În forma în vigoare a Codului Rutier, această măsură poate fi dispusă doar dacă maşinile sunt staţionate ilegal pe partea carosabilă. Prin urmare, dacă un vehicul este stationat neregulamentar în întregime pe trotuar, poliția nu poate în prezent dispune ridicare acestuia”.

„Prin această formulare, poliţia este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de blocarea accesului de către o maşină parcată neregulamentar într-un spital sau o şcoală sau o grădiniţă. Sau în cazul în care prin staţionarea vehiculului respectiv, pietonii – inclusiv părinţi cu copii mici sau persoane cu dizabilităţi – sunt forţaţi să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente. În toate aceste situaţii, din cauza formulării actuale a legii, poliţia nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul.

Lipsa locurilor de parcare şi politicile de mobilitate urbane defectuoase sunt probleme reale în oraşele României. În acelaşi timp, pietonii sunt cei mai vulnerabili participanţi la trafic, expuşi pericolului asupra vieţii. Poliţia are nevoie de instrumente eficiente pentru a înlătura această stare de pericol acolo unde există. Prezenta propunere vine ca urmare a blocajelor întâlnite în practică de către poliţie, a reclamaţiilor cetăţenilor, dar şi administraţiilor locale. Această iniţiativă legislativă elimină sintagma «pe partea carosabilă» din prima propoziţie a art. 64 alin. (1) din OUG 195/2002”, mai precizează președintele USR.

Proiectul a fost respins în Senat, dar a primit un raport pozitiv în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, astfel că există șansa să fie adoptat de deputaţi.

 

author avatar
Tudor Borcea