AcasăNewsMasacru la o universitate din Pakistan

Masacru la o universitate din Pakistan

Fortele de ordine au luptat cateva ore cu talibanii

Un comando de islamisti pakistanezi a atacat, ieri, o universitate din nord-estul tarii, ucigand zeci de persoane inainte de a fi neutralizat de fortele de ordine.

Fortele de ordine au luptat cateva ore cu talibanii

Atacul a avut loc la universitatea Bacha Khan din orasul Charsadda. ”Bilantul atacului terorist este de 21 de morti”, a indicat pentru AFP seful politiei regionale, Saeed Wazir, fara a preciza daca si teroristii figureaza in acest bilant. Printre victime se afla studenti, politisti si cel putin un profesor. Numeroase cadavre pareau a fi fost executate cu sange rece, cu un glont in cap, informeaza Reuters. Un purtator de cuvant al armatei a anuntat ca militarii au preluat ulterior controlul asupra universitatii si ca cei patru teroristi au fost ucisi. Bilantul final ar putea creste, au informat serviciile de securitate, indicand ca atacul s-a soldat si cu 50 de raniti. Atacul a fost revendicat in numele Miscarii talibanilor pakistanezi de catre Umar Mansoor, care a coordonat si masacrul din 2014 de la o scoala militara din Peshwar, soldat cu uciderea a 134 de elevi, informeaza Reuters. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al talibanilor pakistanezi, Muhammad Khorasani, a dezmintit intr-o declaratie scrisa orice responsabilitate in atac.

Vanati cu Kalasnikoave

Teroristii au profitat de ceata hibernala care acoperise regiunea pentru a intra in campusul universitatii iar apoi au deschis focul in salile de clasa si in dormitoare. Doua explozii s-au produs in interiorul universitatii. Studentii au declarat ca ”mai multi tineri” inarmati cu arme AK-47 au aparut brusc si au inceput sa traga”. Shabir Khan, conferentiar al departamentului de limba engleza a declarat ca majoritatea studentilor si personalului erau in salile de clasa cand au inceput focurile de arma. Interventia fortelor de securitate a durat cateva ore, autoritatile avand temeri ca atacatorii s-au ascuns in diferite zone din campus. Peste 3000 de studenti sunt inscrisi la universitatea Bacha Khan care, ieri, gazduia si 600 de vizitatori pentru un recital de poezie. Intr-un comunicat, premierul pakistanez Nawaz Sharif a reamintit, ieri, ”determinarea sa pentru eradicarea terorismului”.

Profesorul erou

Printre victime se afla si un tanar profesor de chimie, Syed Hamid Husain, care si-a aparat cu arma elevii. Inarmat cu un pistol, Husain si-a sfatuit elevii sa nu plece din clasa si a deschis focul asupra teroristilor insa a fost doborat de armele acestora. Un purtator de cuvant al serviciilor de salvare, Bilal Faizi, a declarat ca reactia profesorului a permis evitarea unui numar mai mare de victime in sala de clasa. Profesorii care lucreaza in nord-estul Pakistanului au dreptul sa poarte o arma, dupa masacrul facut de talibani la scoala din Peshwar.

Atentat langa ambasada Rusiei din Kabul

O explozie puternica a avut loc, ieri, langa ambasada Rusiei din Kabul, in cartierul Karte Seh, a declarat pentru AFP Najib Danish, un purtator de cuvant al ministerului de Interne. Potrivit unor informatii, bilantul provizoriu este de sapte morti si zece raniti, informeaza Russia Today. Contactata de RT, ambasada rusa a confirmat ca atentatul (o masina capcana) a avut loc in apropierea cladirii.

author avatar
Tudor Borcea
112 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger