AcasăNewsMasa romanului: painea si porcul de import!

Masa romanului: painea si porcul de import!

Piese de rezistenta in subconstientul autohton, “painea traditionala, pe vatra” si porcul crescut(si taiat) in ograda taraneasca, au ajuns reclame desantate prin puzderiile de magazine “fara e-uri, de la mama acasa”, de-ai zice ca-si vor lua talpasita multinationalele din Romania, lovite la gioale de patriotismul culinar.

Pai atunci cum a ajuns tarisoara noastra sa importe 900.000 de tone de paine congelata pe an, adica 25 de TIR-uri, zilnic? Unde-i traditia cand una din trei paini pe care le consumam vine de afara? Nu e, recunoaste si Ministerul Agriculturii, pentru ca, anul trecut, am exportat, la greu, taman 6,29 milioane de tone de grau, dar si produse de brutarie. Ce e rau in asta, daca am luat peste 1 miliard de euro pe grau, chiar daca halim paine inghetata? E rau, pentru ca Romania este invadata de importuri  care sugruma producatorul autohton, lasat de izbeliste cu o subventie la hectar de 150 de euro.

La fel, cum s-a ajuns ca in Romania, “principalul produs alimentar importat” sa fie carnea de porc? La sfarsitul anului trecut, am cumparat aproape 180.000 de tone(cam cat un petrolier!), cu peste 311 milioane de euro, o crestere de 46 milioane de euro, fata de 2015. Fermierii nu tin pasul cu importurile din Ungaria, Germania sau Spania, si, de Craciun,  porcul romanesc moare degeaba. Cum sa reziste cand fostul combinat Comtim a intrat, din 2004, pe mainile americanilor de la Smithfield Foods, grupul danez Premium Porc( ce nume inspirat, de unde l-o fi gasit?) controleaza judetele Vrancea Constanta, Olt si Sibiu, iar cipriotii de la Agricento Holding Ltd fac legea la Nutricom-Oltenia? Mai greu, caci o zicala spune ca romanii se cam mananca intre ei, “produsele traditionale” au devenit trufandale!

author avatar
Bogdan Borcea
382 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger