AcasăNewsMarturia unui salvator, despre tragedia aviatica: "Ranitii strigau de durere. Le-am dat...

Marturia unui salvator, despre tragedia aviatica: „Ranitii strigau de durere. Le-am dat hainele mele, le-am facut foc!”

Gheorghe Giurgiu, un localnic de 33 de ani din satul Pietreasa, judetul Alba, impreuna cu alti doi consateni sunt primii care au ajuns, luni seara, la locul accidentului aviatic din Muntii Apuseni. Cei trei au facut tot posibilul sa ofere primul ajutor ranitilor, facandu-le foc pentru a-i incalzi, ori imbracandu-i pe acestia cu hainele lor.

Potrivit primilor salvatori ajunsi la locul accidentului, ranitii strigau de durere, unii dintre ei incercau sa ii ofere primul ajutor medicului rezident, in timp ce un altul avea ambele picioare rupte. Gheorghe Giurgiu a povestit ca, ajutat de cei doi sateni, a facut o targa din lemnele copacilor, cu o patura, pentru a transporta victimele accidentului aviatic.

„Am auzit de la televizor de avionul prabusit in Muntii Apuseni si am plecat cu doi consateni de-ai mei din satul Pietreasa sa ii cautam pe raniti. Noi trei am ajuns primii, nu a fost niciun padurar. Ne-am dus ca noi suntem de-aici si cunoastem zona, iar cand am ajuns sus pe munte am strigat, ca era bezna de nu se vedea la un metru. Noi pe la ora 19.00 am plecat, am luat-o spre Varful Pietreasa si am aflat ca ar fi avionul intr-o zona cu padure mijlocie, cu plantatii. Din fericire, i-am gasit. Zapada avea o jumatate de metru acolo unde erau ei. Avionul a dat printre copaci si era rasturnat. Cand am ajuns am vazut ca ii faceau respiratie gura la gura domnisoarei rezidente, pe ea am incercat sa o ajutam prima data, dar apoi am aflat ca a murit”, a marturisit Gheorghe Giurgiu, citat de rtv.net.

Totodata, martorul a mai povestit ca a incercat sa faca putina caldura astfel incat victimele sa se poata dezmorti. „Ranitii strigau de durere, unul era cu amandoua picioarele rupte, am facut o targa din lemnele copacilor, cu o patura. Le-am facut foc, le-am dat hainele de pe mine ca sa le pun pe ei, pentru ca nu mai puteau de frig, mi-am dat jos maieul si le-am facut foc, si am ramas numai intr-o bluza mai subtire, eu nu am avut nimic, pe ei trebuia sa ii ajut sa se incalzeasca, pentru ca ei au indurat frig”, a spus Giurgiu, adaugand ca nu au putut face un foc prea mare pentru ca lemnele erau ude.

Citeste si:

Acesta a mentionat ca ranitii se aflau in afara aeronavei, insa pilotul, Adrian Iovan, a ramas prins sub avion. „Stateau adunati intr-o parte, iar cel cu picioarele rupte era chiar langa avion, pentru ca nu se putea misca. I-am dat haina de pe mine ca statea pe spate, intins pe zapada. Au mai venit si alti oameni din alt sat apoi si am incercat sa ii ducem in jos cum am putut. I-am carat cu paturi, pe brate si in spate, numai sa ii ajutam. Erau vreo doi kilometri pana la drum. Nu i-am intrebat ce au patit, pentru ca ei strigau dupa ajutor, erau plini de sange, am vrut numai sa ii ajutam cum putem. Dupa o vreme au venit SMURD, Politia, jandarmii”, a mai declarat Gheorghe Giurgiu, unul dintre primii salvatori sositi la locul accidentului, potrivit sursei citate.

Martorul a recunoscut ca nu isi poate explica cum, cu tehnologia actuala, este posibil ca niste simpli sateni sa ajunga la locul accidentului inaintea echipajelor de salvare. „Traim in Romania, dar sa ii gasesti pe oameni dupa sase – sapte ore, nu stiu ce sa zic. Cu toata tehnologia asta, i-am gasit noi, cand puteam sa nu mergem pe jos 4-5 kilometri prin zapada sa ii gasim”, a subliniat Gheorghe Giurgiu.

Pilotul Adrian Iovan si o tanara, medic rezident, si-au pierdut viata dupa ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul caruia se afla un echipaj medical, a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. Unul dintre medicii din aeronava a reusi sa sune la 112, la ora 16.16, anuntand incidentul.

Citeste si:

Foto: realitatea.net

author avatar
Alina Costache
534 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger