AcasăNewsMars in onoarea lui Boris Nemtov la Moscova. Cine urmeaza?

Mars in onoarea lui Boris Nemtov la Moscova. Cine urmeaza?

Zeci de mii de moscoviti l-au omagiat pe fostul opozant rus denuntand un asasinat politic

Dupa asasinarea lui Boris Nemtov, in noaptea de vineri spre sambata, in fata Kremlinului, moscovitii au organizat, ieri, un mars de comemorare a principalei figuri a opozitiei ruse. Presedintele Vladimir Putin a promis ca va face lumina in aceasta crima.

Zeci de mii de moscoviti l-au omagiat pe fostul opozant rus denuntand un asasinat politic

Marsul in memoria opozantului Boris Nemtov a adunat, ieri dupa amiaza, peste 16.000 de persoane, a anuntat RIA Novosti, citand serviciul de presa al politiei din Moscova. ”La inceputul marsului, peste 16.000 de persoane s-au adunat in centrul Moscovei”, a indicat politia, care a luat masuri speciale de securitate. Potrivit organizatorilor, numarul participantilor a fost insa mult mai mare: 70.000 de oameni. Oamenii au participat la manifestatie purtand pancarte cu figura lui Nemtov si cu sloganuri despre ”libertatea Rusiei” sau ”Je suis Nemtov”. Un mars paralel a fost organizat si la Sankt Petersburg, care a strans sase mii de oameni. Vineri noapte (aproximativ 23.15) Boris Nemtov a fost impuscat mortal cu patru focuri de arma (Makarov) trase dintr-o masina. Potrivit sputnik, doi martori l-au descris pe prezumtivul asasin ca un barbat cu parul scurt, care era imbracat intr-un jerseu maro, avand 170-175 inaltime. Moartea lui Nemtov, adversar feroce al lui Vladimir Putin,  a fost rapid catalogata ca asasinat politic.

Boris Nemtov

In schimb, autoritatile au lansat diverse piste: o crima legata de opiniile lui Nemtov cu privire la Ucraina, venita din partea ”elementelor radicale” ale populatiei, o pista islamista, legata de sustinerea revistei Charlie Hebdo pe care a afisat-o Nemtov sau o reglare de conturi privata. Kremlinul, prin vocea lui Vladimir Putin, a vazut moartea opozantului ca o masinatiune destinata sa ”destabilizeze” puterea.

Porosenco: ”Nu din intamplare”

Pentru presedintele Ucrainei, Boris Nemtov a fost ”o legatura intre Ucraina si Rusia, iar aceasta legatura a fost distrusa cu focuri de arma de un asasin. Ma gandesc ca nu este o intamplare”, a spus Petro Porosenko. Intr-un interviu acordat la inceputul acestei luni site-ului Sobessedniki.ru, Nemtov a marturisit ca se teme pentru viata lui din cauza luarilor sale de pozitie impotriva lui Vladimir Putin. Nemtov avea in lucru un raport care, potrivit lui, urma sa prezinte dovezi despre implicarea Kremlinului in conflictul din Ucraina. Liderii occidentali au denuntat asasinatul si au cerut o ancheta perfect transparenta in acest caz. Cu cateva ore inainte sa fie asasinat, Boris Nemtov le-a cerut moscovitilor via unui post de radio, sa manifesteze, duminica, in capital contra ”agresiunii lui Putin in Ucraina”.

Cam lunga lista, Vladimir Vladimirovici…

Asasinarea lui Nemtov lungeste lista opozantilor rusi care au murit incepand cu 2003: fostul oligarh Boris Berezovski (3 martie 2013), fostul avocat Serghei Magnitki (16 noiembrie 2009 ), Natalia Estemirova, militat pentru drepturile omului (5 iulie 2009), avocatul Stanislas Markelov si jurnalista de opozitie Anastasia Baburova (19 ianuarie 2009),  Anna Politkovskaïa , cunoscutul jurnalist de opozitie (octombrie 2006), fostul spion Alexandr Litvinenko, otravit cu Poloniu (3 noiembrie 2006), deputatul si presedintele partidului ”Rusia liberala”, Serghei Iucenkov, asasinat in 7 aprilie 2003 . Si lista continua.

author avatar
Tudor Borcea
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger