AcasăNewsMarmureanu: Un seism de 6-6,5 pe scara Richter se poate produce oricand

Marmureanu: Un seism de 6-6,5 pe scara Richter se poate produce oricand

De la inceputul lunii septembrie, in zona Vrancea s-au produs peste 20 de cutremure cu magnitudini cuprinse intre 2 grade si 4,2 grade pe scara Richter. Profesorul Gheorghe Marmureanu, director onorific al Institutului National de Fizica a Pamantului, a explicat pentru Gandul, care este motivul pentru care se produc atat de multe cutremure de magnitudini mari.

„Este o activitate intensa pe tot globul. Placile tectonice sunt in miscare, mai ales cele din blocul indo-australian. Ele vor lucra pana in 2022, cel putin asa reiese din analizele noastre. Cutremurul din Fiji s-a produs la o adancime de 600 de kilometri, unde sunt presiuni extrem de mari. In aceasta zona a lumii si in Japonia vor mai fi cutremure foarte mari pana in 2022-2023”, a spus profesorul Marmureanu.

El este linistit in privinta activitatii seismice din zona Vrancea, chiar daca in ultima perioada s-au produs seisme si de 4,2 grade pe scara Richter. „Blocul indo-australian nu influenteaza activitatea seismica din Vrancea. Suntem foarte departe si sunt placi tectonice diferite. In Vrancea este o activitate banala, una clasica. Acum Vrancea toarce. Cutremurele care s-au produs nu sunt importante.

In Vrancea 3,5 e vax. Acestea au fost puse in evidenta datorita aparaturii extrem de puternice si sofisticate pe care o avem. Pentru mine un cutremur important este peste 7 grade pe Richter. De la 3,5 pana la 7 este o diferenta foarte mare”.

Intrebat daca exista posibilitatea ca seismele produse in ultima perioada sa fie precursoare ale unui cutremur mare, profesorul Marmureanu a raspuns:” Exista posibilitatea, dar nu ale unui cutremur catastrofal. Un seism de 6-6,5 pe Richter se poate produce oricand”.

In privinta marelui cutremur, profesorul Marmureanu a spus ca-l asteapta prin 2040. „Despre partea asta a Europei vorbim dupa 2022. Avem analize care arata ca nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal in Romania decat peste mult timp, prin 2040, dar pana atunci sa traim noi” a mai spus profesorul Marmureanu.

353 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger