AcasăNewsMarko Bela o ia pe dupa visinul autonomiei

Marko Bela o ia pe dupa visinul autonomiei

Fostul lider UDMR spera ca declarandu-i romani pe maghiari va prosti mai usor majoritatea

Fost lider UDMR timp de doua decenii, Marko Bela ii ia cu usurelul pe romanii majoritari, incearcand sa indulceasca astfel pilula autonomiei teritoriale pe criterii etnice.

Fostul lider UDMR spera ca declarandu i romani pe maghiari va prosti mai usor majoritatea

Spre deosebire de mai tinerii sai colegi udemeristi, care scapa repede boii antiromanismului pe miriste, Marko Bela ii declara pe maghiari … romani. Unii mai diferiti, dar romani – ceea ce este de altfel si absolut corect, chiar daca Bela nu simte ci doar spculeaza aceasta realitate. ”Au trecut o suta de ani, dar situatia Transilvaniei ramane in continuare nerezolvata! Suntem, de fapt, romani cu totii, si in cadrul acesta diferiti”, a sustinut fostul lider UDMR la tabara de vara a Uniunii si in preambulul prezentarii unei teze aparte: integrarea in Ungaria este “o proasta oportunitate” si ”o alternativa gresita a transilvanismului pentru maghiarii din Romania”. In opinia lui Marko Bela, maghiarii din Romania trebuie sa-si ”imagineze” unificarea nationala maghiara ”in asa fel incat din punct de vedere politic si cultural sa ne pastram independenta”, dar si sa fie ”conectati” la sistemul educational si cultural din Ungaria. Altfel spus, daca tot i-a declarat romani pe maghiari, Marko Bela prezinta aceeasi Marie cu alta palarie. Respectiv scoate in fata doar pastrarea identitatii culturale fara a pomeni explicit de autonomia teritoriala, desi ”pastrarea independentei transilvanene” exact la autonomie trimite. Dovada si mai clara a fost livrata tot defostul lider UDMR: “Trebuie sa ne integram in asa fel in diferitele sisteme ale tarii (Romania), incat sa ne construim si sa operam si un sistem institutional propriu”. Adica unul posibil doar intr-o regiune complet autonoma – intr-o Romanie federalizata, de exemplu.

author avatar
Simona Badulescu
409 afisari

2 COMENTARII

  1. FIISUL FUGARUL URMARIT INTERNATIONAL SI ASCUNS IN UNGARIA CAND SE PREDA AUTORITATILOR ROMANE….????

  2. Eu stiam ca expresia este”de dupa cires”. Vad ca de curand s-a schimbat lba romana, inclusiv zicalele.
    Ce e ai”imi place de a mea bunica: sau „de data asta nu vor fi ai mei colegi”. Asta se cheamna inversiune poetica PROSTILOR care castigati saci de bani de la posturi tv!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger