Cauta

Marko Bela: „Degeaba ii cerem lui Tokes sa plece si din PE, nu avem instrumente sa il retragem

Vicepremierul Marko Bela sustine ca UDMR nu are nicio posibilitate de a-l retrage din Parlamentul European pe Tokes Laszlo – care a demisionat din Uniune, pe lista careia a fost ales – si „degeaba” i-ar cere sa plece, pentru ca nu asculta ce ii spun reprezentantii formatiunii.

Marko Bela

Vicepremierul Marko Bela a declarat, sambata, la Targu Mures, ca el considera ca ar fi corect ca Tokes Laszlo sa plece si din Parlamentul European, dupa ce a demisionat din UDMR, pe lista careia a fost ales, insa Uniunea nu are nicio posibilitate de a-l retrage din PE pe Tokes si „degeaba” i-ar cere sa plece.

„Corect ar fi sa plece si din Parlamentul European, dar noi nu avem niciun fel de instrumente de a obtine o astfel de decizie. Deci dupa ce un europarlamentar e ales, are un mandat plin si puterea de a decide daca merge pana la capatul mandatului sau nu. Deci partidele pe lista carora a ajuns europarlamentar nu au nicio posibilitate de a-l retrage. Degeaba ii solicitam (sa plece), ca tot acolo ajungem. De ce credeti ca domnul Tokes ne asculta?”, a spus Marko Bela.

Marko a apreciat ca UDMR este in acest moment singura formatiune reprezentativa a comunitatii maghiare si ca „nici Tokes, nici altii n-au reusit pana in momentul actual sa ofere o alternativa fata de ceea ce face UDMR”.El a refuzat sa raspunda la intrebarea daca crede ca ar mai fi posibila o coalitie a formatiunilor maghiare la alegeri.

„Eu cunosc o singura formatiune politica care intr-adevar este reprezentativa, e UDMR, restul nu prea au proba electoratului. Nici domnul Tokes, nici altii n-au reusit pana in momentul actual sa ofere o alternativa fata de ceea ce face UDMR. Sa ofere alte solutii, alte instrumente, sa ne spuna cum ar trebui sa facem altfel si asa mai departe”, a spus el.

Laszlo Tokes si-a anuntat demisia din UDMR, luni dimineata, reclamand pozitia permisiva a Uniunii privind investitia de la Rosia Montana, comportamentul unor deputati UDMR ce incearca sa zadarniceasca activitatea ANI, participarea UDMR la guvernare de dragul puterii si „practica bazata pe interese obscure de partid”.

La alegerile pentru Parlamentul European din 2007, Tokes a candidat ca independent si a fost ales eurodeputat, iar in 2009 a candidat pe primul loc pe lista comuna a UDMR si CNMT, numita „Lista Solidaritatii” pentru Parlamentul European, fiind ales eurodeputat. El a fost ales apoi vicepresedinte al PE.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version