AcasăNewsMark Zuckerberg, la un pas de faliment si de moarte!

Mark Zuckerberg, la un pas de faliment si de moarte!

Mark Zuckerberg si-a sporit averea datorita sfaturilor colaboratorilor sai

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, este mai bogat de astazi cu 1,1 miliarde USD, dar era cat pe ce sa fie impuscat si sa-si piarda intreaga avere, din cauza unor decizii de-a dreptul prostesti.

Mark Zuckerberg si-a sporit averea datorita sfaturilor colaboratorilor sai

Zuckerberg este considerat un geniu acum, dupa ce Facebook a ajuns sa valoreze peste 100 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, unele dintre deciziile sale puteau sa-l lase fara platforma de socializare, fara avere si chiar fara viata. Iata cateva greseli prostesti ale lui Zuckerberg:

S-a oprit la o benzinarie unde un hot l-a amenintat cu arma, cerandu-i banii. Dandu-si seama ca ales prost locul pentru plinul de benzina, Zuckerberg s-a aruncat in masina si a demarat in tromba. Ce s-ar fi putut intampla? Inimaginabilul…

Si-a angajat manageri care aveau de gand sa vanda Facebook pentru cateve sute de milioane de euro.  I-a concediat si a adus-o pe Sheryl Sandberg. Ce s-ar fi putut intampla? Zuckerberg ar fi fost „debarcat” de la Facebook.

In liceu si-a batut joc de user-i intr-un mesaj instant catre un prieten. Zuckerberg i-a spus amicului sau ca user-ii sunt „tampiti”, deoarece i-au impartasit informatii personale. Daca mesajul ar fi „transpirat” mai demult,  Facebook ar fi ramas fara utilizatori si s-ar fi inchis.

Primul investitor al lui Zuckerberg a fost colegul sau de liceu, Eduardo Saverin, cam lenes si cam neinspirat. Zuckerberg avea nevoie de bani si s-a imprumutat de la Saverin, care i-a cerut in schimb o functie de raspundere. A primit-o, dar fiind lenes, mai mult a incurcat lucrurile, iar Zuckerberg a fost nevoit sa-i reduca din sarcini.

N-a vrut sa permita utilizatorilor Facebook sa incarce imagini si sa faca schimb de fotografii. Norocul lui Zuckerberg a fost Sean Parker, primul presedinte-fondator al companiei, care l-a convins sa permita serviciul share. Ce se putea intampla? Facebook ramanea doar un simplu site pentru adolescenti.

Si una dintre cele mai proaste decizii: in primul an de functionare, Zuckerberg a vrut sa vanda Facebook cu cateva milioane de dolari si sa foloseasca banii ca sa lanseze un site de file-sharing, numit Warehog. Tot Sean Parker l-a convins ca ar face o tampenie colosala, iar rezultatul se vede azi, cand Facebook a ajuns sa valoreze peste 100 de miliarde de dolari.

Cine se imbogateste de pe urma Facebook

Facebook a derulat una dintre cele mai mari oferte publice din istorie, prin care va atrage circa 16 miliarde de dolari. Listarea incepand de azi a companiei pe piata Nasdaq va spori averea lui Zuckerberg, dar mai ales a actionarilor vechi. Astfel, cei mai multi bani ii va castiga fondul Accel Partners – 1,77 miliarde USD, urmat de Digital Sky Tehnologies – 1,6 miliarde USD, Goldman Sachs – peste un miliard USD si, binenteles,  Zuckerberg, care va obtine 1,1 miliarde USD.

author avatar
Arpad Dobre
541 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger