AcasăNewsMarine Le Pen, dată pe mâna justiției fiindcă a postat pe Twitter

Marine Le Pen, dată pe mâna justiției fiindcă a postat pe Twitter

Lidera partidului francez de extremă dreapta, Adunarea Națională (RN), Marine Le Pen, a fost trimisă în faţa justiţiei pentru că a difuzat pe contul său de Twitter, în decembrie 2015, fotografiile unor atrocităţi comise de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI, cunoscut și ca ISIS).

Marine le Pen Sursa foto Twitter

O judecătoare din Nanterre, o suburbie a Parisului, a emis o ordonanţă de trimitere a Marinei Le Pen în faţa tribunalului corecţional, în temeiul unui articol din codul penal francez care pedepseşte răspândirea de mesaje violente, susceptibile de a fi văzute de un minor.

Pe 16 decembrie 2015, Marine Le Pen a difuzat pe reţeaua socială o serie de fotografii de propagandă ale ISIS, ca replică pentru jurnalistul Jean-Jacques Bourdin pe care îl acuza că a „făcut o paralelă” între ISIS şi Frontul Naţional. Sub fotografii, ea a scris: „Daech (acronimul arab al Statului Islamic, folosit și sub forma Daeș  n.red.), asta înseamnă”.
Imaginile arătau un soldat sirian strivit de viu sub roţile unui TAB, un pilot iordanian ars de viu într-o cuşcă şi pe jurnalistul american James Foley, decapitat.
Postarea acestor imagini violente la doar câteva săptămâni după atentatele din 13 noiembrie de la Paris a provocat reacţii puternice de indignare.

În septembrie 2018, Marine Le Pen s-a arătat indignată de o expertiză judiciară solicitată în cadrul procedurii, acuzând o „metodă utilizată în regimurile totalitate” şi refuzând să-i dea curs. O examinare precum cea care i-a fost solicitată este însă prevăzută de procedura penală în cazul acestui tip de infracţiuni. Le Pen postat pe Twitter și documentul care ordona expertiza, iar o nouă anchetă a fost deschisă, legea interzicând publicarea unui act de procedură judiciară înaintea audierii.

Pe 5 iunie, lidera RN a vorbit pe Twitter despre o „persecuţie”, denunţând convocarea sa pentru a fi inculpată în această a doua anchetă.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
312 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger