AcasăNewsMarinarii sovietici au trimis americanilor bilețele etanșate într-o sticlă. Urările sunt emoționante

Marinarii sovietici au trimis americanilor bilețele etanșate într-o sticlă. Urările sunt emoționante

O sticlă misterioasă  cu un răvaș a încăput, după zeci de ani de rătăcire, în mâinile unui muncitor american care strângea vreascuri pentru foc pe o plajă din Alaska. Recipientul adăpostea un răvaș cu un mesaj scris în urmă cu jumătate de secol de către un marinar rus, relatează presa internațională.

„Salut! De pe nava-mamă a Flotei Extremului Orient, VRXF Soulak”, se arată în mesajul găsit în sticla închisă cu un dop. „Vă dorim sănătate, viaţă lungă şi călătorie frumoasă. 20 iunie 1969”, se mai arată în mesaj.

Tyler Ivanoff, muncitor într-o școală din Shishmaref, un sat în Alaska, a destăinuit că a fost nevoit să deschidă dopul cu dinţii. De poftă sau de lipsa altor instrumente? „Interiorul a rămas etanş, cu un miros care aminteşte de vin sau de un alcool vechi. Mesajul era uscat”, a declarat el pentru reporterii publicației Nome Nugget. „Adunam lemn pentru foc. S-a întâmplat să mă împiedic de sticlă, și am observat că avea dopul de plută. Era bine strâns, și am putut să observ biletul dinăuntru”.

Ivanoff a postat pe 5 august pe Facebook fotografii cu sticla şi mesajul, solicitând ajutorul internauţilor pentru a-l traduce. Reporteri ai canalului de televiziune rus Rossiya 1 s-au deplasat apoi la adresa expeditorului, în Vladivostok. În urma căutărilor, ei au aflat că aici a locuit un căpitan al Marinei Sovietice pensionat, Anatoli Botsanenko, care navigase în 1969, pe nava Soulak, când avea 35 de ani. Cu toate acestea, în momentul în care a privit fotografia cu mesajul, Botsanenko a spus că nu este scrisul său, însă a recunoscut vechea sa adresă din Vladivostok.

Este totuși foarte probabil ca bătrânul în vârstă de 85 de ani să nu-și mai aducă aminte orice eveniment din tinerețile sale de marinar de apă sărată. Bunăoară, redactorii de la Time au scris, probabil romanțând tușa, că bătrânul matroz Botsanenko a spus contrariul către reporteri, și anume: „Chiar arată ca scrisul meu! Sunt sigur! Flota Orientală de Industrie a Pescuitului [East Industry Fishing Fleet], EIEF”. Ba mai mult, bătrânul ar fi izbucnit în lacrimi de bucurie la vederea epistolei. 

Aventurierul mai vrea o dată

Anatoli Botsanenko a mai dezvăluit reporterilor că la vârsta de 23 de ani a fost cel mai tânăr căpitan din Pacific. El a afirmat că își dorește ca împreună cu copiii sau nepoții lui să mai lanseze cândva un răvaș „îmbuteliat”. Doar să trimitem un mesaj într-o sticlă și să urmărim unde ajunge.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
556 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger