AcasăNewsMarile branduri fashion pariaza pe Instagram

Marile branduri fashion pariaza pe Instagram

Chanel, Vuitton, Gucci, Dior sunt tot atatea marci celebre care folosesc retelele sociale diferit. Numitorul comun este ca, intr-un context economic dificil, industria modei si chiar sectorul de lux, multa vreme reticente, se intorc spre sectorul digital pe care nu mai au cum sa-l ocoleasca.

Imagine si prezenta pe retelele sociale joaca acum un rol cheie in strategiile de comunicare ale brandurilor de lux. Reteaua sociala de photo si video-sharing Instagam mai ales devine o media, un canal de vanzari de neocolit. Dar nu toate brandurile par sa stapaneasca la fel acest nou instrument. Prin natura sa, Instagram este bine adaptata marcilor de moda ale caror dimensiuni vizuale si ”comunitare” sunt esentiale: achizitia este, in general, legata de un sentiment de apartenenta la grup sau se face prin mimetism in raport cu vedetele. Prin aceasta optica, Instagram este o modalitate perfecta de a tinti ”milenialii” (sau generatia Y), tinerii nascuti dupa 1990. Adepti au retelelor sociale, acestia se raporteaza direct la branduri.

Chanel si butonul ”Shopping”

Alta caracteristica a milenialilor este dorinta pentru cumparaturi instantanee. Cand aceasta generatie vrea sa achizitioneze un produs sau un serviciu, trecerea la fapte trebuie sa fie imediata. Ceea ce a devenit recent posibil pe Instagram: reteala sociala s-a dotat cu un buton ”Shopping” permitand cumparaturile online. Pentru marci ca Chanel, spre exemplu, este foarte important, in termeni de marketing, tintirea acestui public via Instagram. Intr-un raport privind strategia Instagram a casei de moda franceze se arata: ”Chanel a  devenit lider in comunicatii cu acesti tineri. Lumea Chanel se deschide publicului, fie ca este vorba de chat-uri ocazionale intre ambasadori ai marcilor, fotografii ale unei petreceri de lansare sau imagini din culise. Aceasta nu exclude fotografiile produselor sau extrasele oficiale ale campaniei: totul este reunit pentru a transmite filozofia marcii in modul cel mai direct si este, de asemenea, foarte eficient in modernizarea imaginii marcii si atingerea unui public tanar”.

Strategii diferite

Deloc de mirare ca Chanel are propria echipa Instagram la Paris. Gestionarea marketingului evenimentelor (spectacole de moda, festivalul de la Cannes etc) a fost evidentiata inca din 2016 si a permis lui Chanel sa fie brandul care a castigat cei mai multi adepti pe Instagram in 2017 (+9,6 milioane). Chanel are 25 de milioane de abonati, inaintea lui Vuitton (20,3) , Gucci (19,4) si Dior (17,9). In functie de stilul brandului, strategia pe Instagram poate varia. Chanel si Hermes sunt mai putin orientate spre produse, preferand sa se concentreze pe oferirea unei experiente in care adeptii lor se pot ”scufunda” intr-o colectie speciala (Chanel) sau in prezentarea brandului si patrimoniului lor exclusiv (Hermes). Strategia  Prada Instagram este, de exemplu, similara cu cea a altor marci precum Gucci sau Dior. Este vorba despre evidentierea povestirilor de marca, a colectiilor de produse si a dialogurilor cu celebritati celebritati.

Luxul, depasit de sport

Cu exceptia Chanel, brandurile de lux sunt totusi depasite pe Instagram de alte branduri din sectorul de moda. Acestea includ marci de sport precum Nike si Adidas (in special prin agregarea conturilor lor diferite), unele marci de lenjerie, cum ar fi Victoria’s Secret sau de pret-a-porter  precum H & M si Zara. Ponderea acestor marci in clasamentele Interbrand ale celor mai puternice 100 de branduri ale lumii din 2017 este, in linii mari, respectata in cazul Instagram. In functie de numarul de abonati pe Instagram, in 2017, lideri sunt Nike (75, 4 milioane), Victoria s Secret (58) si Nike Football (30,8).Chanel era clasat pe locul patru, Dolce& Gabanna pe locul 12 (15,2 milioane abonati) iar Prada pe ultimul loc (14, 1 milioane abonati).

Zboara si ei, dar mai jos

Alte marci mai confidentiale cunosc si ele succes pe Instagram, cum ar fi Maje, a carei tehnica este de a afisa afisa continuturi complementare trei cate trei. Imaginile campaniei functioneaza bine pe Instagram si par sa provoace entuziasmul consumatorilor pentru viitoarele lansari de produse. Exclusivitatile lui Maje sunt de interes major pentru „followers”, numai numele brandului incitandu-i sa treaca direct la achizitii online. De acelasi succes se bucura anumite marci din categoria DNVB (digital native vertical brands), marcile nascute online care vand si interactioneaza direct cu clientii lor, fara sa mai treaca prin retelele de distributie pe care nu le stapanesc: Dollar Shave Club, Jimmy Fairly, Casper, Made.com si altii  se disting, de asemenea, prin manipularea foarte inteligenta a retelelor sociale. Specialistii apreciaza ca aceasta reflecta un fenomen actual: brandurile apar ca raspuns la nevoile noilor valuri de consumatori care cauta mai presus de toate sa se diferentieze printr-un dialog bidirectional cu brandul, spre deosebire de generatiile anterioare, care au fost mai concentrate pe producatori. Un dialog pe care Instagram l-a amplificat.

author avatar
Tudor Borcea
214 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger