AcasăNewsMarian Lupu, singurul candidat la alegerile prezidentiale de vineri din Republica Moldova

Marian Lupu, singurul candidat la alegerile prezidentiale de vineri din Republica Moldova

Marian Lupu

Marian Lupu ramane singurul politician inregistrat in cursa prezidentiala din R.Moldova, dupa ce comunistii nu si-au prezentat propriul candidat pana la expirarea termenului de depunere a dosarelor.

Marian Lupu

Comisia pentru alegerea presedintelui si-a incheiat lucrarile marti, la ora 19.00, singurul candidat fiind Marian Lupu. Ceilalti doritori nu s-au putut inscrie deoarece le-a lipsit sustinerea a 15 deputati, o conditie necesara pentru a candida la functia suprema in stat. Alegerile prezidentiale vor avea loc vineri si ar putea conduce la deblocarea crizei politice care afecteaza tara din 2009.

„PLDM il va vota pe Marian Lupu in functia de presedinte”, a declarat premierul Vlad Filat la incheierea sedintei consiliului AIE, subliniind ca s-a convenit si asupra semnarii unei anexe la acordul Aliantei, in care membrii acesteia isi iau angajamentul sa nu colaboreze cu PCRM dupa alegeri. „Am convenit ca va fi semnat acest document. Acesta nu este unul care il vizeaza pe domnul Marian Lupu, ci este unul semnat de cele trei partide”, a precizat Filat, referindu-se la anexa acordului.

In ceea ce priveste alegerea presedintelui, liderul PLDM a indemnat la optimism. „Perioada de timp care a trecut este prea mult pentru a ramane in stare de pesimism permanent”, a afirmat Filat. Totodata, liderul liberal-democrat a reiterat sustinerea partidului sau fata de alegerea lui Marian Lupu la presedintie. „PLDM a semnat pentru 31 de deputati. Asa cum ne-am respectat angajamentele, ni le vom respecta si in continuare”, a precizat el. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat ca membrii AIE au convenit sa participe la alegerile din 16 decembrie. „Da Doamne sa fie fie asa cum am vorbit in seara asta”, a declarat el, la incheierea reuniunii Aliantei de marti seara. in acelasi timp, el a afirmat el ca voturile necesare pentru alegerea presedintelui vor fi gasite la deputati din afara Aliantei, amintind de grupul lui Igor Dodon si deputatii PCRM. „Sa nu ne grabim, important este sa avem voturi”, a subliniat liderul PL.

Marian Lupu a precizat, la randul sau, ca documentul convenit intre cele trei partide ale Aliantei este unul scurt si nu revizuieste acordul de baza. „Acest acord este unul care garanteza relatiile trilaterale. Nu cred ca cineva trebuie sa se considere inocent si altcineva sa se vada in culori negre. Am acceptat ideea unui asemenea document”, a declarat Lupu. Lupu a dezmintit ca s-a intalnit marti cu Dodon dar a precizat ca va discuta nu numai cu acesta, ci si cu deputatul neafiliat Mihai Godea. El a afirmat, de asemenea, ca deputatii democrati vor prezenta buletinul de vot si pe fata si pe verso. „Ziua de 16 va fi una decisiva. intrebarea este serioasa: ori se alege seful statului, ori se merge la alegeri anticipate”, a subliniat Lupu.

 

author avatar
Ciprian Purice
211 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger