AcasăNewsMaria Grapini: ”Din 15 mai, putem circula liber!”

Maria Grapini: ”Din 15 mai, putem circula liber!”

După ridicarea stării de urgență, românii vor circula fără restricții, susține Maria Grapini

Europarlamentarul Maria Grapini susține că, din 15 mai, vom putea circula liber, iar Guvernul nu va mai avea temei legal să ne amendeze. Grapini mai arată că, dacă proiectul de lege al Guvernului nu va fi modificat în Parlament, cetățenii se pot adresa instanțelor pentru îngrădirea drepturilor și libertăților.

Libertatea de circulație în România nu mai poate fi îngrădită după ridicarea stării de urgență, susține europarlamentarul Maria Grapini. ”Eu vă spun că, din 16 mai, voi circula. Am respectat 50 de zile, nu am ieșit din curte, dar din 16 o să încep să merg la cabinet, o să văd cum pot să mă duc la Bruxelles cu mașina, pentru că am luat legătura la Parlamentul European și avem acces, nu ne bagă nimeni în carantină în Belgia, doar că ni s-au pus la dispoziție, pentru fiecare cabinet de europarlamentar, măști și dezinfectanți. Noi nu avem avion, dar dacă românii vor să plece în Belgia, Belgia ne primește fără condiții de carantină. Belgienii îi primesc și pe cei din Spania și din Italia, unde sunt zone roșii. Luni o să vin la București, pentru că am activitate de făcut, și în cealaltă săptămână mă voi duce la Bruxelles. Nici în Belgia, nici în Germania nu te bagă nimeni în carantină. Problema este că nu știu cât de constituțional va fi ce vor să facă cei din Guvern, pentru că starea de alertă nu este definită în Constituție. Însuși cuvântul <<alertă>> înseamnă că ceva a luat foc acum și merg să sting focul. Nu se poate fără termene și, mai ales, cu îngrădirea drepturilor. Eu am făcut și un apel public și pentru deschiderea bisericilor, și pentru grade de libertate. Este de neînțeles. Nimeni nu spune să deschizi totul dintr-o dată, dar să nu pornești aproape nimic, nu este posibil. Și metoda asta de comunicare, după 50 de zile lăsând lumea mereu în așteptare, este absolut bătaie de joc. Oamenii nu mai știu ce să creadă și tot așteaptă să li se explice. Acum va fi o problemă, pentru că nu vor putea să treacă decât lege, așa cum a spus Curtea Constituțională, iar, după regulamente, legea nu poate fi de azi pe mâine, că sunt niște proceduri, și nu se vor mai încadra în 15 mai. Aveau timp să gândească din momentul în care președintele s-a pronunțat că din 15 mai este momentul ieșirii din starea de urgență, să facă o propunere, să o trimită la Parlament, iar Parlamentul să-și aducă contribuția la acel proiect de lege. Condițiile de circulație, de revenire la viața normală, ar fi trebuit stabilite prin lege”, ne-a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Nicio relaxare în proiectul Guvernului

Proiectul de lege trimis de Guvern Parlamentului nu conține, cu adevărat nicio relaxare, restricțiile fiind aceleași, ne spune Maria Grapini, care așteaptă ca senatorii și deputații să modifice substanțial actul normativ. ”Există posibilitatea ca foarte mulți cetățeni să se adreseze în justiție pentru îngrădirea drepturilor și libertăților. În momentul în care nu mai ai stare de urgență, și purtarea măștilor devine opțională, nu obligatorie. Eu mă bazez acum pe faptul că proiectul de lege al Guvernului va fi modificat în Parlament, pentru că la toate grupurile politice au ajuns aceste nemulțumiri din partea asociațiilor profesionale, dar și a cetățenilor. Așteptarea mea este ca Parlamentul să relaxeze, cu adevărat, măsurile, că în proiectul Guvernului nu este nicio relaxare. Să se ia măsuri pe care le-au luat și celelalte țări. Chiar și la școli s-a dat drumul, gradual, în alte state. Terasele și restaurantele s-au deschis în țările din UE, turismul a început să pornească. Problema este că, dacă nu dai drumul la restaurante, cafenele și terase, nici consumul nu va exista, iar producătorii din România vor fi afectați în continuare. Reprezentanții patronatelor din turism sunt foarte indignați pentru că nu s-a preluat nicio măsură cerută de ei. Responsabilitatea este acum în Parlament, care trebuie să adauge unele măsuri și să șteargă altele. Pentru că, în forma actuală a proiectului inițiat de Guvern, este aceeași încremenire ca și în starea de urgență. Ei încearcă acum să introducă, prin lege, aceleași restricții ca și până acum. În primul rând trebuie definită starea de alertă și trebuie dat un termen. Cât este starea asta de alertă? O săptămână? Că nu poți să o ții pe termen nelimitat. Din ce am văzut, ALDE, ProRomânia și PSD vor să dea drumul la economie, la activități, sunt în consens cu ceea ce cere mediul de afaceri. În Germania sunt proteste foarte violente pentru relaxarea măsurilor, deși acolo s-a mers la lucru tot timpul, iar de o săptămână s-a dat drumul la toate magazinele cu suprafețe de până la 800 m.p.. În Germania au rămas închise doar mall-urile și evenimentele de pe stadioane, în rest totul funcționează”, ne-a mai precizat europarlamentarul Maria Grapini.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.496 afisari

4 COMENTARII

  1. Doamna Grapini are ceva din Greta Garbo , este frumoasa , distinsa , culta , nu-i plac minciunile , iata numai cateva din calitatile acestei doamne ce farmeca pana si opozitia in Parlamentul European , nurii sunt activi si stapaneste arta seducerii , castiga voturi prin eleganta si adresari soptite , argumentele sale sunt teribile si lasa cu ochii holbati si gura cascata auditoriul indiferent in ce limba internationala se adreseaza . A facut un cuplu divin cu domnul Nicolai pana ca soarta alegerilor parlamentare sa-i desparta , erau doua stele ce straluceau la Bruxelles . Pacat !

    • Ori ai fumat ori tocmai ai stins un incendiu și te-ai dilit de la fum. Nu că nu aș fi de acord cu doamna dar nici chiar așa. :)))

      • Ori sunt eu extrem de natural si cum m-a fatat mamuka , adica extrem de idiot , ori nu pot realiza ce capcane ascunde un pamflet . M-am pus pe ganduri , cred ca termin damigeana de mitilic pana canta cocosu …..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger