AcasăNewsMaria David, suspendata de CSM din functia de judecator la instanta suprema

Maria David, suspendata de CSM din functia de judecator la instanta suprema

Consiliul Superior al Magistraturii a dispus, joi, suspendarea Mariei David din functia de judecator la Sectia Civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in urma punerii in miscare a actiunii penale impotriva sa de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, pentru trafic de influenta.

„In sedinta din data de 1 martie 2012, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, in temeiul prevederilor art. 62 lit. a din Legea nr. 303/2004, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, a decis suspendarea din functia de judecator a doamnei Maria David, din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Civila, ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale impotriva sa de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Structura Centrala pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta”, se arata intr-un comunicat de presa al CSM remis, joi, agentiei Mediafax.

Judecatoarea Maria David a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, instanta suprema admitand, miercuri, cererea procurorilor anticoruptie in dosarul in care aceasta este acuzata de trafic de influenta.

Decizia de arestare preventiva a judecatoarei Maria David a fost contestata pe loc de avocatul acesteia, dosarul urmand sa se judece la completul de cinci judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie Avocatul Mariei David a declarat, la finalul sedintei de judecata, ca nu ar exista nicio proba directa impotriva judecatoarei, ci dimpotriva exista o inregistrare audio-video din care rezulta ca magistratului i se ofera o suma de bani, dar aceasta refuza.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) fac cercetari in cazul Mariei David pentru doua infractiuni de trafic de influenta. Judecatoarea a fost retinuta marti, fiind acuzata ca ar fi pretins 200.000 de euro de la o persoana pentru a interveni pe langa fostii sai colegi de la Curtea de Apel Ploiesti sa admita o contestatie pentru anularea unei condamnari.  Maria David a fost judecator in Targoviste, apoi a promovat la Curtea de Apel Ploiesti, iar din 2009 era magistrat la instanta suprema.

Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori a incuviintat, marti, perchezitia la imobilele detinute de Maria David, precum si retinerea si arestarea preventiva a judecatoarei. Potrivit DNA, in perioada noiembrie – decembrie 2009, judecatoarea Maria David a pretins si primit de la un denuntator, in trei transe, prin intermediar, suma de 200.000 euro. in schimbul banilor, Maria David a promis ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea unui dosar al Curtii de Apel Ploiesti, astfel incat acestia sa admita o contestatie in anulare, sa desfiinteze hotararea initiala de condamnare a denuntatorului si sa pronunte o hotarare de achitare a acestuia. Initial, denuntatorul fusese condamnat la pedeapsa de trei ani inchisoare cu executare pentru savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala.

La data de 10 decembrie 2009, Curtea de Apel Ploiesti a admis in principiu contestatia in anulare formulata in dosarul respectiv si a dispus suspendarea deciziei initiale de condamnare pronuntata de aceeasi instanta, pana la solutionarea pe fond a contestatiei in anulare.

In luna ianuarie, Maria David i-ar fi promis aceluiasi denuntator ca, in schimbul unor sume de bani pe care i le va preciza ulterior, va interveni pe langa judecatorii de la Curtea de Apel Ploiesti, astfel incat acestia sa pronunte o solutie favorabila acestuia intr-un dosar avand ca obiect recursul declarat de acesta impotriva unei sentinte penale prin care Judecatoria Targoviste ii respinsese o cerere de revizuire. Cererea de revizuire fusese formulata impotriva aceleiasi decizii penale prin care denuntatorul fusese condamnat la pedeapsa de trei ani inchisoare cu executare pentru savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala. in perioada ianuarie-februarie 2012, Maria David a primit de la denuntator, in mod repetat, suma totala de 4.000 euro si 3.800 lei.

In 21 februarie, Maria David i-a mai pretins denuntatorului 110.000 de euro, spunandu-i ca ii va remite judecatorilor pentru a rezolva favorabil doar „prima etapa”, respectiv admiterea recursului, admiterea cererii de revizuire si rejudecarea acesteia, urmand ca pentru etapa a doua, constand in anularea hotararii prin care a fost condamnat, sa-i dea o alta suma de bani al carei cuantum i-l va preciza. La termenul din 27 februarie, Curtea de Apel Ploiesti a respins ca nefondat recursul declarat de denuntator impotriva sentintei penale pronuntata de Judecatoria Targoviste. Potrivit unor surse judiciare, denuntatorul in acest caz este omul de afaceri din Dambovita Petre Blanda.

author avatar
National
268 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger