AcasăNewsMarele zid turcesc e gata, urmeaza megamoscheea lui Erdogan

Marele zid turcesc e gata, urmeaza megamoscheea lui Erdogan

Turcia a incheiat constructia zidului pe o distanta de 556 de kilometri de-a lungul frontierei sale cu Siria, a anuntat marti Ministerul Apararii turc. Acum urmeaza finalizarea giganticei moschei Camlica.

Turcii n au făcut economie<br >la beton şi sârmă ghimpată

Zidul, cu o inaltime de aproximativ trei metri, a fost conceput ca o masura de securitate si este realizat din blocuri de beton. Fotografii publicate de minister arata ca blocurile de beton sunt acoperite cu sarma ghimpata si exista turnuri de paza amplasate in intreaga zona. Constructia zidului a inceput in 2014 pentru combaterea migratiei si a contrabandei. Aproximativ trei milioane de sirieni au reusit sa patrunda in Turcia, de la inceputul razboiului din Siria. Proiectul a fost realizat in cooperare cu TOKI, o companie de stat care construieste blocuri in Turcia. Granita intre Turcia si Siria se intinde pe o distanta de 911 kilometri si, initial, se presupune ca tot atat sa aiba si zidul.

Patrulele au in dotare si caini de urmarire si atac

Organizatiile pentru apararea drepturilor omului si-au exprimat ingrijorarea ca masurile de securitate sporite instituite de Turcia la granita ii impiedica pe refugiati sa fuga din Siria.

O moschee pentru 50.000 de credinciosi

Moscheea Camlica este realizata in proportie de 80%, lucrarile continua fara intrerupere pentru ca ea sa fie deschisa credinciosilor pana la sfarsitul anului, a anuntat ieri agentia Anatolia. Fundatiile moscheei au fost puse in urma cu trei ani si opt luni. Lucrarile se desfasoara pe un teren de 57.000 metri patrati, in parcul Camlica, situat in cartierul Uskudar din Istanbul.

La umbra giganticelor lucrari cerute de liderul de la Ankara peste 51 din turci ar vota da la referendumul de duminica pentru a modifica Constitutia si a l consfinti pe Erdogan sultanul absolut al tarii

Moscheea, care are 15.000 de metri patrati,  va putea gazdui 50.000 de persoane (30.000 intre ziduri si 20.000 in curtea exterioara) si va fi vizibila din orice punct din Istanbul, cu ale sale sase uriase minarete (cel mai mare are peste 107 inaltime). Proiectul a generat numeroase critici, in principal pentru ca le va fura locuitorilor o vasta zona verde (colina) , ideala pentru a scapa din stresul urban al unul oras cu 15 milioane de locuitori. Zona de constructie este si sit protejat, fiind exclusa ridicarea unei astfel de constructii, un proiect in valoare de peste 43 de miliarde de euro. Autoritatile sustin ca a fost finantat din ”donatii de la credinciosi” (!) Recep Tayyip Erdogan, care  a supervizat personal lucrarile, a fost acuzat de megalomanie. Insa liderul turc, care locuieste intr-un palat prezidential cu 1150 de camere, urmareste edificarea unei ”noi Turcii” in vederea sarbatoririi centenarului Republicii din 2023.

author avatar
Catalin Dumitrescu
1.398 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger