AcasăNewsMarele balerin Alexander Mishutin: “În mâinile profesorului ești ca lutul în mâinile...

Marele balerin Alexander Mishutin: “În mâinile profesorului ești ca lutul în mâinile sculptorului”

 

Unul dintre cei mai titraţi dansatori, coregrafi şi profesori de balet ai lumii se află zilele acestea la Bucureşti. Pe Alexander Mishutin l-am întâlnit la prestigioasa şcoală de balet La Sylphide, unde  a venit ca profesor invitat, academia de balet făcând o tradiţie din a aduce la Bucureşti cele mai importante nume ale dansului. În prezent, Alexander Mishutin predă balet și dans de caracter, fiind profesor -invitat la importante școli din ţări precum Japonia, Georgia, Ucraina, Italia, acum şi în România.

Alexander Mishutin a avut amabilitatea de a răspunde câtorva întrebări pentru “Naţional”, dar înainte de a da curs interviului trebuie să ştiţi că renumitul balerin este absolvent al prestigioasei Academii de Balet Bolshoi și al Conservatorului Tchaikovsky, de la Moscova (Rusia). Mishutin a dansat la Moscova pentru Baletul Kremlin, pentru Baletul Imperial și pentru Teatrul Muzical Academic, iar în Japonia, la Tokyo, a fost prim-balerin al companiei de balet NBA. Timp de doi ani a fost director artistic al Școlii Internaționale de Dans din Tokyo și a semnat adaptări coregrafice pentru numeroase spectacole, printre care „Cele patru anotimpuri”, „Arlechinada”, „Coppelia” și „Cleopatra”.

Reporter: Baletul este o artă în care muzica şi dansul se contopesc minunat, dar care, în spatele cortinei lăsate, presupune o muncă titanică. Aţi început baletul la o vârstă fragedă, cum aţi reuşit şi care este secretul unei cariere impresionante?

Alexander Mishutin:  Prima dată am auzit despre balet când aveam 3 ani, când mama m-a trimis la un studio de balet. Abia după aceea, când aveam 10 ani, am mers la școala de balet a Teatrului Bolshoi. La vârsta de 10 ani era puțin înfricoșător, dar în același timp foarte atrăgător. Nu era ca orice altă instituție educațională despre care aveam eu idee la vârsta aceea. Era o disciplină strictă la academie, studiam între 8 și 10 ore pe zi, 6 zile pe săptămână. După părerea mea, succesul unei cariere în balet depinde de relația dintre profesor și elev. În mâinile profesorului ești ca lutul în mâinile sculptorului. Și trebuie să ai deplină încredere și să îndeplinești fără crâcnire tot ce ți se cere! Doar atunci va apărea și succesul! În opinia mea, orice copil trebuie să înțeleagă că numai o uriașă dorință, efort și multă muncă aduc succesul.

Rep.: Care dintre cele trei perioade ale carieriei lui Alexander Mishutin – balerin, coregraf, profesor de balet – te-a atras cel mai mult?

A.M.:  Știi, cred că acestea nu sunt trei etape într-o carieră, cred că sunt trei etape în dezvoltare, de la dansator, la profesor și coregraf. Am fost foarte norocoas să am profesori buni, m-au însoțit spre iubirea de artă și eu chiar îmi iubesc munca, pe care o pot face 24 de ore pe zi. Mereu sunt interesat de ceva și niciodată plictisit. Pentru că sunt mult chestii interesante și necunoscute pentru mine. În ciuda unei cariere de 40 de ani, continui să studiez și să învăț. Și e foarte fascinant.

Rep.: Care este impresia profesorului Mishutin despre şcoala de balet din România?

A.M.: Școala de balet românească are adânci rădăcini în școala rusească și e îmbucurător că sunteți preocupați să duceți mai departe această tradiție a școlii de balet rusești.

Rep.: În această perioadă eşti invitat ca profesor şi coregraf la şcoala de balet La Sylphide, ce are la bază metoda scrisă a şcolilor Veganova. Cum îi găseşti pe micii balerini şi ce ar trebui să urmărească elevii?

A.M: Cum spuneam, numai munca asiduă și o mare dorință pot duce la succes. Vreau să le transmit tuturor elevilor școlii mult succes și prosperitate în profesia noastră dificilă, dar atât de necesară și interesantă.

author avatar
Maria Iordache
780 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger