„Vedem tot felul de iresponsabili care răspândesc, unii din inconștiență, alții din rea-voință, dezinformări și propagă tot soiul de teorii ale conspirației cu scopul de a cultiva neîncrederea în rândul cetățenilor. Aceste abordări care contestă gravitatea virusului sunt nocive, pentru că mistifică evidența, erodează autoritatea statului și pot crea breșe…” Scurt pasaj din declarația președintelui, cu o zi în urmă. Nu cred o iotă. Nu a adus niciun argument serios cu care să-și susțină teoria. A fost doar tirul de pregătire pentru declanșarea atacului asupra PSD. Să te întâlnești cu Guvernul sub pretextul analizării măsurilor de combatere a epidemiei, iar la ieșire să-ți concentrezi declarațiile doar pe ridicarea social-democraților în furci, dovedește că marea spaimă nu este criza provocată de coronavirus, ci PSD.
Stilul preferat de Iohannis, de a vorbi numai în lipsa celui pe care îl critică, nu mai ține de politică. Și nici de vreo formă de exprimare a superiorității pe care o afișează. De aici și lipsa de receptivitate a celor cărora li se adresează. Este doar o bârfă ca între țațe, pe marginea șanțului. Este o dovadă a faptului că nu are curajul unei confruntări deschise, optând pentru lătratul din spatele gardului, ca orice pudel nevricos la vederea dulăului.
Sfântul Gheorghe, la reduceri
Trimiterile lui Klaus Iohannis la social-democrați sunt fără echivoc. „Sunt politrucii care au slăbit statul român timp de trei decenii și care acum fac tot posibilul pentru ca efortul nostru național să eșueze”. Efortul nostru? Da, pentru că președintele este interesat de un anume final. Să rezulte că el este salvatorul națiunii.
Nu va rata niciun moment care va putea să îi aducă beneficii în acest sens. De ce trebuie implicat PSD în toată această combinație nu e greu de deslușit. El, Neprețuitul, este nu numai biruitorul virusului, ci și al celor care au tras țara în jos prin social-democrație. Nu de vină este Guvernul PNL, care s-a bâlbâit nepermis și a orbecăit în luarea măsurilor de protecție. Nici el, care a mințit o întreagă țară că nu e nimic grav cu virusul, amânând condamnabil luarea primelor măsuri de urgență. Ci PSD, care a lăsat goale stocurile cu echipamente de protecție.
Programul de vorbe
Pentru președinte, prioritatea este apărarea cetățeanului de epidemie, după cum pretinde. Încă nu a dovedit-o. Ceea ce a realizat până acum sunt mai degrabă clipuri publicitare cu vizite prin spitale de carton sau fără pacienți. Dar Iohannis vorbește și de programul economic care să conducă la reconstrucție. Care program? Nu există așa ceva. Nu l-a văzut nimeni. Sunt doar vorbe înșirate la microfonul Parlamentului, în cel mai fericit caz generalități aplicabile și când apa a luat podul din capul satului, și când ministrul Economiei e chinuit de o migrenă. Însă PSD, căci trebuie să existe un vinovat, tocmai acum vrea să depună o moțiune prin care să dea jos Guvernul. Rezultă maximă iresponsabilitate, rezultă o criză politică profundă suprapusă pe o criză sanitară, în concluzie „este aproape de neimaginat cum ar fi arătat țara noastră în această perioadă cu un guvern PSD în funcție”.
Lovitura de grație
Vede cineva, în declarația lui, vreo teamă că nu va face față epidemiei sau că economia se prăbușește zilnic și nu are soluții de redresare? Nu. Se vede însă frica lui că adevăruri ce au început să iasă la iveală îi pot spulbera oricând încropeala de guvern pe care se bazează. Achiziții netransparente, un curs valutar care a luat-o razna, exportul de sclavi în Uniunea Europeană, împrumuturi externe cu destinație necunoscută, astea sunt subiecte care l-ar putea pune gânduri. Se simte, și nu puțin, spaima lui că social-democrații și aliații lor, dacă vor, îi pot da lovitura vieții. Nu moțiunea de cenzură care l-ar trimite pe Ludovic Orban în șomaj îl sperie cel mai tare, ci faptul că la fel de ușor se poate trezi și cu o suspendare. Iar asta este de natură a-l compromite definitv. În țară, cariera politică i s-ar termina. Afară, nu se știe ce consecințe ar avea, pentru că nimeni nu știe ce angajamente și-a luat în fața celor care îi ghidează mișcările.