AcasăNewsMarea relaxare de la 1 iunie. Care sunt propunerile Guvernului. Cîțu: „Toate...

Marea relaxare de la 1 iunie. Care sunt propunerile Guvernului. Cîțu: „Toate scenariile sunt pe masă!”

Florin CituMarea relaxare de la 1 iunie. Care sunt propunerile Guvernului. Cîțu: „Toate scenariile sunt pe masă!”

Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, că starea de alertă va fi prelungită săptămâna aceasta. Şeful Executivului a ţinut să precizeze că vor exista unele modificări în ceea ce priveşte restricţiile.

Oficialul a vorbit despre scenariile pe care autoritățile le iau în calcul pentru marea redeschidere. El le cere în continuare românilor să se vaccineze, astfel încât măsurile de relansare să fie aplicate cât mai curând.

„Toate scenariile sunt pe masă. Persoanele care s-au vaccinat trebuie să-și poată continua viața. De foarte multe ori când avem un obiectiv ambițios se spune că nu se poate. Am spus că putem să revenim la normalitate și avem dozele. Această campanie de vaccinare nu este campania mea, ci a Guvernului”, a precizat Florin Cîțu.

Premierul a declarat că Maratonul Vaccinării a fost „un succes”. Peste 20.000 de persoane au fost vaccinate la Maratonul Vaccinării din București, organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Un eveniment similar va avea loc peste trei săptămâni, pentru rapel.

Masca și restricțiile de noapte dispar la 50% grad de vaccinare

Ministerul Economiei a propus o serie de măsuri de relaxare de la 1 iunie după şedinţa Comitetului Interministerial pentru revenirea României la normalitate de la 1 iunie 2021 şi după consultarea cu reprezentanţii Horeca, conform unor surse din Guvern.

Potrivit documentului propus de Ministerul Economiei, masca nu ar mai fi obligatorie în aer liber, începând cu 1 iunie, dacă se va ajunge la un grad de vaccinare de 50%. Același lucru ar trebui să se întâmple și în spațiile publice, însă aici gradul de vaccinare ar trebui să crească la 70%.

Pe de altă parte, dacă propunerile vor fi acceptate, românii vor scăpa de restricțiile de circulație dacă gradul de vaccinare va depăși 50% din populație.În cazul barurilor și restaurantelor, Ministerul Economiei propune eliminarea limitării de 30%, respectiv 50% privind capacitatea de servire și înlocuirea cu mijloace de distanțare reglementate.

În ceea ce privește măsurile de relaxare pentru industria hotelieră, se elimină limitarea gradului de ocupare de 70%. De asemenea, evenimentele din interiorul hotelurilor vor putea fi organizate doar cu persoane vaccinate.

Nunți și botezuri cu persoane vaccinate și testate

Accesul la piscine, atât în cazul celor interioare cât și a celor exterioare, se va face, doar în cazul persoanelor imunizate sau a celor care au fost infectate și pot demonstra acest lucru.

Printre propuneri mai este și redeschiderea de evenimente mai mari de 20 de persoane cum ar fi nunți, botezuri sau petreceri private pentru persoanele vaccinate, testate sau imunizate în urma vindecării de COVID-19.

author avatar
Andreea Vlad
272 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger