Reforma profundă a sistemului de ordine publică a început deja prin schimbarea Legii privind Statutul Polițistului. Noul act normativ introduce comisii de control la dispoziția ministrului de Interne care vor fi trimise să schimbe toți șefii care nu corespund criteriilor aproape imposibil de îndeplinit.

Ministerul de Interne a decis să schimbe radical sistemul, începând cu cei aflați în funcții de conducere. Astfel, șefii de poliție vor putea ocupa funcția pe o durată limitată, de patru ani, iar la concursuri se vor putea înscrie toți polițiștii care dețin abilitățile necesare unei astfel de funcții. Vestea bună vine însă la pachet cu una proastă. Invocând necesitatea creșterii calității managementului, ministrul de Interne va convoca o comisie care va analiza activitatea șefilor de inspectorate, iar cei care nu îndeplinesc criteriile de competență vor fi destituți. ”La analiza oportunității și operativității deciziilor manageriale se are în vedere corectitudinea și rapiditatea luării deciziilor în situații normale sau deosebite; realismul, luciditatea, cântărirea obiectivă a argumentelor pro și contra în luarea deciziilor, flexibilitatea și adaptarea la noile contexte decizionale. La analiza exercitării controlului și a autorității se are în vedere efectul convingător și dinamizator pe care îl imprimă deciziile sale; măsura în care hotărârile pe care le ia sunt înțelese, acceptate și îndeplinite de subordonații și colaboratorii săi; capacitatea și disponibilitatea de a delega din autoritate. La analiza realizării unui climat optim de muncă se are în vedere încurajarea comunicării deschise; conducerea prin exemple și asumarea responsabilității personale; înțelegerea nevoilor subordonaților; recunoașterea/ recompensarea obiectivă/corectă a realizărilor individuale și ale echipei”, se arată în proiectul de act normativ elaborat de Ministerul de Interne. Totodată, comisia va urmări dacă șefii au reușit să-și motiveze subordonații, să le creeze condiții optime de lucru, să le asigure la timp drepturile legale privind salarizarea, echipamentul și hrana. ”La analiza receptivității asupra inițiativelor personalului se are în vedere acceptarea inițiativelor viabile, deschiderea, operativitatea receptării, verificării și punerii în practică a inițiativelor subordonaților; recunoașterea inițiativelor creatoare; stimularea în colectivul de muncă pe care îl conduce a spiritului de observație/sesizare și înlăturare a golurilor de eficiență”, se precizează în proiectul legislativ.
Șefii, la mâna ministrului

Sindicaliștii spun că măsura este una discreționară, având în vedere că șefii de poliție pot fi schimbați oricând de ministru. ”Cel care este numit în funcție și are contract de management pe patru ani poate să-și aleagă echipa. Au fost situații când inspectorii șefi nu se înțelegeau cu adjuncții și se săpau unii pe alții și cum să meargă o instituție așa? Dar nu știu cum o să acționeze comisia. Ministrul poate să spună că nu-i place cum funcționează un inspectorat și trimite comisia să facă analiza, deci dacă nu îi place de un inspector șef pune altul, că trimite comisia. Și acum știți cum e, cine nu muncește nu greșește, trebuie să-i găsești ceva ca să-l schimbi. Ca să te apuci acum de o modificare de sistem importantă ar trebui totuși o analiză făcută cu specialiști, ar trebui consultată și societatea civilă pentru a vedea ce așteptări are populația de la sistem. Dar ei vor să facă acum, repede, totul. Despre contractul de management pe patru ani se discută de prin anul 2008 și sindicatele au cerut asta. Șefii de inspectorate erau schimbați de câte ori se schimba Guvernul sau se schimbau miniștri”, ne-a declarat Marin Gruia, fost președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.
Vești bune pentru agenții de poliție
Noua lege aduce și lucruri bune pentru polițiștii de rând. Astfel, cheltuielile de asistență juridică se vor deconta, la cererea polițistului, de către ordonatorul de credite care asigură finanțarea unității în care este încadrat, în termen de maximum 3 ani de la efectuarea acestora, în limita unui plafon, care reprezintă valoarea a de două ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Plafonul se va aplica pentru fiecare proces penal sau civil, care a fost desfășurat sau se desfășoară împotriva polițistului sau în care acesta are sau a avut calitatea de persoană vătămată printr-o faptă de ultraj. Decontarea se realizează prin dispoziția zilnică a șefului unității în care este încadrat polițistul, emisă în baza convenției încheiate și a documentelor emise/întocmite de avocat, ca documente justificative din care rezultă sumele de bani plătite cu titlu de onorariu. Plata se asigură de către ordonatorul de credite, în limita bugetului aprobat potrivit legii. Proiectul legislativ mai prevede că polițistul va fi obligat să restituie sumele primite în situația în care instanța de judecată a constatat vinovăția sa, printr-o hotărâre definitivă, sau acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, un contract de tranzacție ori un acord de mediere.
Procedura de acordare a califictivelor are coordonate retrograde. Ofera posibilitati de manifestare a subiectivismului, astfel cu ocazia aprecieri sau evaluarii calitatilor profesionale ale personalului nu se incurajeaza cresterea capacitatii de decizie in abordarea cailor de rezolvare a problemelor din ce in ce mai complexe. Datorita nerespectarii principiilor competentei si promovarii in functie fara o competitie reala, in sistem nonvalorile (unii cu deficiente grave de perceptie) acorda calificative unor cadre cu potential valoros, ceea ce reprezinta un non sens in evaluare, realizandu-se astfel un proces de „torpilare si tampire” a intregului personal.
Regimul disciplinar aplicat la nivelul structurilor componente ale sistemului (cu personal militar, functionari cu statut special sau civili) atat din punct de vedere al continutului reglementarilor in domeniu cat si al aplicarii acestora are multe lacune care permit manifestarea subiectivismului. Astfel faptele ce constituie abateri disciplinare nu sunt clar delimitate pe grade de gravitate (ex. care sunt cuprinse la categoria usoare, grave si foarte grave) si in legatura cu acestea nici incadrarile juridice nu sunt strict delimitate pentru aplicarea de sanctiuni corespunzatoare.
Asemenea deficiente permit ca in sistem, sa existe posibilitatea ca impotriva anumitor cadre, prin abuzurile comise din partea unor factori de decizie, sa se improvizeze in mod artificial motive pentru declansarea proceduri de cercetare disciplinara si sa li se aplice sanctiuni fara just temei producand astfel, in randul personalului dezamagiri si nedumirii cu consecinte grave iremediabile.
Aceleasi imperfectiuni ale Regimului disciplinar permit, ca cei vinovati, dar pilosi, sa „scape” de raspundere disciplinara sau de sanctiuni, iar altor cadre cu statut reprobabil (conferit de istoricul nefericit al carierei profesionale) semidocti sa judece persoane cu functii inalte sau nivel superior de inteligenta si calificare profesionala, creindu-se astfel in sistem tot felul de aberatii si situatii controversate daunatoare bunului mers al institutiei.
Reputatia si demnitatea lucratorilor din sistem, implicit independenta, integritatea si competenta sunt grav afectate de manifestarile unor categorii de personal cu atitudini patimase care nu au discernamantul necesar pentru a pretui si cultiva valorile democratiei, deoarece mai exista in unele structuri cadre ce poarta pecetea sistemului de instruire cazon, perimat, retrograd, neconform cu noile cerinte ale modernitatii in domeniul administratiei, ordinii publice si mai ales judiciar .
Persistenta acestor situatii se datoreaza, mostenirii bine cladite de vechiul sistem care opune rezistenta la reforma, deoarece unora le mai este inca teama ca nu se pot adapta la noile valori sociale, umane si morale precum si lipsei de fermitate din partea reformatorilor pentru punerea in aplicare a masurilor sau programelor adecvate progresului in cele două domenii de siguranta publica si judiciar.
Existenta deficientelor de acest gen, a avut in cei 30 de ani de tranzitie drept urmare, in multe structuri si domenii din componenta sistemului, esuarea multor proiecte derulate cu scopul emaniciparii si reformarii (utilizand fonduri si asistenta europeana), care din lipsa de exigenta si angajament ferm n-au putut avea finalitatea scontata. Drept consecinta s-a ajuns in cele din urma ca unele componente ale sistemului sa fie transformate (deformate) in modele hibridizate (ne mai intilnite de tip struto-camila) care nu pot performa ci din contra.
– In vederea cresterii rolului controlului judiciar si al diminuarii celui
politic si administrativ este necesara organizarea unor structuri cu ierarhii interne cat mai reduse si suple, ceea ce ar determina si o imbunatatire a conditiilor de pastrare a independentei, inegritati si competentei profesionale precum si o valorificare superioara a resurselor disponibile.
– Pentru micsorarea riscului de a fi supuse la diverse vulnerabilitati si amenintari (inclusiv familiale), identitatea cadrelor cu atributii operative nu trebuie cunoscuta public, relationarea pentru exercitarea sarcinilor de serviciu poate fi facuta in baza unor coduri cifrate (purtate la vedere), schimbate periodic in functie de necesitatile obiective.
– Pentru eliminarea, scurgerilor de informatii judiciare in detrimentul anchetelor penale (si nu numai) ori a riscurilor de formare a unor grupuri cu interese obscure fata de bunul mers al societatii, se impune dispunerea unor masuri ferme prin care sa se prevada ca cei ce activeaza, in structurile de ordine publica sau ale politiei judiciare, le este interzisa, sub sanctiune penala si a excluderi din sistem, aderarea la diverse organizatii de tipul LOJELOR MASONICE sau MISA.
Vorbe de claca „sa dispuna masuri ferme ” ordinea disciplina nu se face prin vorbe-nvant sau vorbe de claca .Orce institutie aflata in subordinea guvernului trebuie sa aiba: UN STATUT ,UN REGULAMENT de organizare si functionare ,Proceduri scrise specifice fiecarei activitati.Sistem de audit pe modul de aplicare a procedurilor si legilor. In ceea ce privesc legile exista NORME DE APLICARE care nu-s benevole sau dupa ureche !.
Orce activitate lasata la DISCRETIA unui TITIRCA or PRISTANDA va prolifera abuzuri ,haos,bataie de joc la adresa cetateanului.
Astazi majoritatea celor din politie sunt niste obedienti datorita proastei pregatiri sau datorita legaturilor mafiote in care sunt prinsi de nas si santajabili.Curatarea cocinei este marea problema ,de unde incepi ,unde termini si cu ce ramai ca sa-ti continui treaba. Putregaiul este legat politic este sustinut este dependent ,este coada de topor cu care-si asigura puterea,linistea acei neispraviti care pretind ca guverneaza pentru cei multi de 30 de ani .
Furia rosie din interne face si desface tot
Si functiile de conducere din aparatul central trebuie sa fie ocupate tot pt o perioada de 4 ani. Sunt multi pusi cu pile care nu au pregatirea necesara sa ocupe functiile respective. Condițiile de participare la concurs sunt facute restrictiv..pe genunchi. De aceea nu functioneaza sistemul. Multi conduc serviciul, direcția după cum simt la un moment dat fara principii de management.
Toti șefii trebuie evaluări, dar nu de comisii ci de lucrători. Doar asa se va vedea rezultatul real care este dat de către cei care se află în subordinea șefilor. Totdeodată trebuie eliminați din sistem cei care cumulează pensia cu salariul si sunt multi in MAI. Aceste persoane fie ei consilieri de ministru, șefi de cabinete sau directori nu fac decât să mențină metehnele comuniste în sistem. Reforma vine de sus in jos. De ce tac sindicatele? Cati pensionari sunt încadrați la sindicate?
Si cine face parte din comisii? Cumva, tocmai cei mai pilosi militieni ajunsi la Corpul de control, ori cum s-o numi el?! Nu, mai bine-i analizezi, din birou, de la RU, activitatea fiecarui sef, de pana la numirea in functie?! Sa stie tot puletele ce si cate dosare a facut sefalaul, cata munca de ofiter de politie a prestat, cu ce rezultate, cata scoala de politie are, cate diplome cumparate, ce limbi straine vorbeste fluent de a prins „cursuri” afara, de-astea, meritocratice, ce anume l-a recomandat pentru postul ala, cam cate atentionari (ca, de la un anumit rang incolo, nu mai primesti sanctiuni, astea-s pentru pulime, tu, oricate nefacute ai dovedi, esti in club si mai mult de atentionari nu se ating de tine…) si pentru ce…Apoi, o statistica, sa aflam si noi cam cati „ingineri”, izmenari, soferi si ospatari, „la baza” are Politia romana proptiti in functiile de conducere…Cam atat…
P.S. Si poate aflam si noi cata productie de grade mai scoate Biotera, ca de cand s-a ajuns Pahontu, a devenit si activitatea aceste grandioase institutii secret de stat…
Nu in mase ci dupa test psiho si concurs. La fel e bine ca cineva sa mai mearga prin sate sa intrebe maicile bre alde sefu de post e bun prost da mafie? Uite decat sa sada la tv mai bine merge domnu Goarna ca se mai pricepe.
Cu ocazia faptelor odioase petrecute la Caracal, cand a fost data pe fata incompetenta personalului din domeniul juridic si politienesc, vreau sa va aduc la cunostinta cazul la fel de revoltator al sefului de politie din Târgu Jiu, serviciul Ordine şi Pază, pe numele său, Filip Cornel. În 2012, acesta a fost implicat într-un ‘accident’ dubios, soldat cu moartea brutală a unui cetățean de pe carosabil, în ziua imediat următoare. Deşi am scris pe această temă, nimeni nu a tratat subiectul cu seriozitatea cuvenită! Nu a preluat nicio televiziune incidentul, niciun ziar nu a expus oprobriului public pe dl. Filip Cornel, ancheta s-a desfăşurat precar, la fața locului nefiind prezenți decât inculpatul şi cu aghiontatul său, polițistul Caragea (ulterior alungat la o nişă de câini la Sibiu, din cauza unui comportament abuziv), iar asupra crimei a planat o linişte de mormânt (cu alte cuvinte, s-a pus batista pe țambal), nefericitului în vârstă de 75 de ani nerealizându-i-se nicio expertiză medicală (ce să îşi mai bată capul pentru un biet ‘țăran’!!). Accidentul a avut loc pe drum de țară, viteza medie cu care se circulă in mod responsabil ridicând serioase semne de întrebare cu privire la încadrarea polițistului în limitele permise de lege şi la starea sa de luciditate (afectată sau nu de muzele lui Bachus). Polițistul cu pricina nu a primit niciun avertisment, nicio amendă, nu a fost adusă nicio comisie competentă de evaluare din cadrul M.A.I., nu a fost degradat din funcție (în prezent ocupă postul de adjunct şef de poliție la IPJ Gorj, fără a fi dat vreun concurs), nu s-au făcut cercetări serioase, iar opinia publică a rămas cu desăvârşire opacă la acest eveniment provincial, departe de tumultul urbiilor. Rog insistent presa şi cu televiziunile din țară să preia cazul cât febra punerii la punct a slujbaşilor din Poliție este încă clocotindă! Nu este de ajuns să fie pedepsit doar Buda din Bucureşti! Sunt atâtea cazuri în care oameni nevinovați precum cele două fete de la Caracal sunt omorâți, şi aceasta deoarece controlul penal nu este extins la nivelul întregului ținut românesc! Descindeți la Târgu Jiu şi cercetați şi aici focarele de prostituție, trafic de droguri şi persoane, licitații frauduloase, distrugerea patrimoniului, degradarea deplorabilă a unor clădiri de interes național (a se vedea muzeul Iosif Keber, precum şi faimosul Castel de Apă de pe care pică țiglele şi vopseaua este ca vai de ea ştearsă, conferindu-i o aliură apocaliptică), ocuparea posturilor pe criterii paralele celor meritocratice, furtul din avutul obştesc şi câte şi mai câte!!