AcasăNewsMarea finanta internationala baga „Calul Troian” in Hidroelectrica si Romgaz

Marea finanta internationala baga „Calul Troian” in Hidroelectrica si Romgaz

Romgaz are un capital social de 383 de milioane lei si a obtinut in 2010 un profit net de peste 488 milioane lei

Perlele economiei romanesti vor fi vandute pe nimic catre ”investitori strategici”. Hidrolectrica si Romgaz vor fi acaparate de prietenii FMI si ai Bancii Mondiale.

Romgaz are un capital social de 383 de milioane lei si a obtinut in 2010 un profit net de peste 488 milioane lei

Autoritatile romane pregatesc cateva ”tunuri” in urma carora tot ce mai are profitabil economia romaneasca de stat va fi dat aproape gratis, printr-o metoda de privatizare brevetata deja la Petrom. Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a prezentat un calendar al listarii si vanzarii pe bursa a unor pachete de actiuni ale perlelor economiei Romaniei, adica ale companiilor de stat profitabile. Motivul? Fie pierderile generate de aceste companii (s-a dorit exact acest lucru, pentru a le vinde pe nimic), fie necesitatea  retehnologizarii (in ciuda acestui fapt, firmele respective sunt profitabile). Drept urmare,  statul se vede obligat sa scape de acest ”morman de fiare” si sa le privatizeze, prin vanzarea de pachete mici de actiuni, de la toate firmele importante, rapid, pana cel tarziu in decembrie.

Scoase la mezat

Printre companiile de care statul vrea musai ”sa scape” se numara Transgaz (oferta publica secundara de vanzarea a 15% din actiuni, pana in aprilie), Romgaz (pachet de 15%, pana in iunie), precum si oferte publice primare pentru majorarea capitalului cu cate 10% pentru Hidroelectrica si Nuclearelectrica, pana la sfarsitul acestui an.

Metoda ”Calul troian”

Metoda ”Calul troian”,  prin care aceste companii profitabile vor sfarsi prin a fi donate practic investitorilor indicati de finantele mondiale este relativ simpla. Se scot la vanzare pachete mici de actiuni, iar investitorul, desemnat de JP Morgan si Goldman Sachs (acesti consultanti sunt agreati de statul roman) direct sau prin interpusii lor de la Bucuresti, face ulterior o majorare de capital, eventual doua, si obtine in final aproape gratis oricare dintre companiile de stat. Aceasta metoda a functionat cu brio la privatizarea Petrom, unde statul a devenit actionar minoritar si mai are un ”pachetel” de 9,84%  din actiuni, scos si acela la vanzare. In legatura cu pretul cu care se vor vinde aceste firme de stat, Ministerul Economiei a precizat ca are de gand sa ofere un discount semnificativ. Deci, vinde actiuni aproape gratis.

Romgaz, ”ochita” de marea finanta

Romgaz a fost, practic, adjudecata de un consortiu de intermediere format din Erste Group, Goldman Sachs, BCR si Raiffeisen Capital & Investment, grupul fiind declarat ofertant selectat. Practic, aceste entitati vor ”selecta”, la randul lor (pe baza recomandarilor nemijlocite ale FMI si Bancii Mondiale) investitorul care va lua pe nimic Romgaz. Urmeaza Hidroelectrica, Nuclearelectrica etc. Maine va vom prezenta firmele de stat din industria chimica, minerit si energetica, ce vor fi ”privatizate” pana in decembrie 2012. Tot pe gratis.

author avatar
eNational
723 afisari

1 COMENTARIU

  1. Metoda a fost patentata de Enel cand a cumparat primele distributii din energie, Banat si Dobrogea. La fel, a cumparat 23,5 % din capital iar a doua zi au preluat managementul fiind minoritari !! Aviz juridic dat de Monica Macovei, ministru la acea vreme. Apoi, cu ajutorul lui Frattini, comisar cu justitia in UE si italian pe deasupra, Monica Macovei incepe prigoana directorilor din Electrica, in special a celor din Banat ca nu cumva sa incerce cineva sa se opuna. In scandalul Siemens care a urmat, in care cei care se pretindeau a fi reprezentantii renumitei firme erau de fapt inregimentati in ONG REACT, asociat Min Public, au fost eliminati directorii incomozi. Siemens, adevaratul, n-a platit niciodata la OSIM vreo protectie adecvata produselor incriminate atunci, iar firmele de servicii incriminate atunci, urmeaza azi la privatizare pe 2 lei. Capisci ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger