AcasăNewsMarea Britanie si Franta exporta armament in Rusia

Marea Britanie si Franta exporta armament in Rusia

Rusii au platit pentru doua nave Mistral si le vor avea

In ciuda tuturor actiunilor belicoase care au pus lumea intreaga pe jar, Rusia se bucura de continuarea contractelor militare.

Rusii au platit pentru doua nave Mistral si le vor avea

Marea Britanie exporta armament si echipament militar in Rusia, desi critica vehement faptul ca Franta isi „onoreaza” contractul de livrare a doua nave Mistral.

Vanzari de 167 de milioane de euro

Potrivit unui raport parlamentar britanic, publicat miercuri, 251 de licente acordate de Guvernul britanic, care permit vanzarea de bunuri controlate in valoare totoala de 132 de milioane de lire sterline (167 de milioane de euro), sunt inca in vigoare. Premierul britanic, David Cameron, tocmai facuse un apel la Uniunea Europeana sa interzica vanzarile de arme catre Rusia din cauza acuzatiilor ca echipeaza si instruieste separatistii prorusi din Ucraina. Plus implicarea Rusiei in catastrofa aviatica petrecuta in Donetk, cand un avion al Malaysia Airlines, cu 298 pasageri la bord, a fost doborat cu o racheta Buk. Cameron a garantat ca  Marea Britanie a incetat exporturile militare.

Doar 31 de licente au fost suspendate

Dar raportul parlamentar arata ca doar 31 de licente au fost suspendate sau retrase si a fost interzis exportul catre Rusia pentru alte trei licente. Restul merge inainte. Licentele in vigoare autorizeaza vanzarea unor arme de precizie, munitii pentru arme usoare, veste antiglont, echipament criptografic, de comunicatii militare, si de vedere nocturna. Cameron a insistat la UE sa se puna presiune pe toti partenerii europeni sa nu mai onoreze contractele militare cu rusii. SUA au criticat, de asemenea, tot Franta, pentru continuarea contractelor privind livrarea navelor de tip Mistral. Aceste nave dispun de o flotila de elicoptere si pot imbarca cateva sute de militari si materialul acestora, inclusiv blindate grele, pentru a le transporta. De asemenea, aceste nave dispun de sisteme electronice sofisticate pentru a servi drept post de comanda pentru operatiuni interarme. Iar Moscova tocmai a anuntat ca isi dezvolta Flota Marii Negre, cu comandamentul in Crimeea.

 

author avatar
Adina Mutar
273 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger