AcasăNewsMarea Britanie paraseste CEDO

Marea Britanie paraseste CEDO

La mai bine de 60 de ani, dupa ce a participat la edificarea ei, Regatul Unit ar putea parasi o institutie far de dupa razboi: Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) . ”Nu mai avem nevoie de directivele judecatorilor de la Strasbourg”, a declarat premierul David Cameron.

David Cameron considera ca Marea Britanie nu are de primit lectii de la Strasbourg in privinta respectarii drepturilor omului

Avand grija sa-I satisfaca pe euroscepticii din propriul partid si sa raspunda partidului nationalist UKIP care-i ameninta pozitiile, David Cameron a facut, in cadrul unui discurs tinut , miercuri, la Birmingham, din CEDO un simbol al pierderii suveranitatii britanice.”Nu mai avem nevoie sa primim instructiuni de la judecatorii de la Strasbourg”, a spus Cameron, in ropote de aplauze. Primul ministru britanic nu a anuntat explicit ruptura cu aceasta institutie creata in 1951 pentru reconstructia Europei pe baza respectarii drepturilor omului, dupa catastrofa nazismului. Dar, promitand votarea unei ”British bill of rights” in parlamentul britanic, in caz ca va fi reconfirmat dupa alegerile legislative din mai 2015, David Cameron pregateste o situatie in care deciziile Curtii de la Strasbourg nu se vor impune, ca la ora actuala, jurisdictiei britanice.

Drept de vot pentru detinuti

”Nu trebuie reglata doar chestiunea UE, ci si cea a CEDO”, a spus Cameron in introducere. Aratand ”respect” pentru intentiile initiale ale Conventiei, semnate in 1950 de statele membre ale Consiliului Europei, Cameron a estimate ca ”de atunci, interpretarile textelor au condus la un ansamblu de lucruri gresite”. El afacut aluzie la condamnarea Angliei la CEDO pentru refuzul de a acorda drept de vot detinutilor. Conflictul dintre Strasbourg si Londra pe aceasta tema dureaza din 2005. ”Numai parlamentul britanic a decis ca detinutii sa nu aiba acest drept. Nu avem de luat lectii de la nimeni”, a spus premierul.  Daca va fi reales, David Cameron va abroga legea drepturilor omului, ”Human rights act”, votata in 1998 in mandatul lui Tony Blair, care obliga ansamblul institutiilor publice britanice sa respecte Conventia europeana si cere tribunalelor aplicarea jurisprudentei Curtii de la Strasbourg ”pe cat posibil”. Abrogarea acestui text va goli de sens adeziunea Regatului Unit la Conventia europeana a drepturilor omului, ratificata in 1951 de Marea Britanie, primul stat care a facut aceasta.

 

author avatar
Tudor Borcea
592 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger