AcasăNewsMarea Britanie in doliu. "Campioana globala a pietei libere" s-a stins din...

Marea Britanie in doliu. „Campioana globala a pietei libere” s-a stins din viata la 87 de ani!

Margaret Thatcher, singura femeie care a ocupat functia de premier al Marii Britanii, din partea Partidului Conservator, a incetat din viata la varsta de 87 de ani.

Ea va ramane pentru totdeauna in constiinta oamenilor „Doamna de Fier”, „campioana globala a pietei libere”, „al doilea premier, ca forta politica, dupa Churchill”.

Margaret Thatcher s-a retras definitiv de pe scena

Rol major la nivel mondial

De altfel, ceremonia funerara, dupa cum au anuntat autoritatile, va fi cea mai mare, dupa funerariile lui Winston Churchill. In 11 ani de guvernare (1979 – 1990), mai mul decat orice alt politician al secolului XX, Margaret Thatcher nu a guvernat numai Marea Britanie cu o mana de fier, invingand 35 de ani de socialism, dar a avut un rol major si la nivel mondial. Fie si numai pentru faptul ca a fost un negociator stralucit intre USA si Uniunea Sovietica in timpul ultimilor ani, si cei mai dificili, ai Razboiului Rece. In ceea ce priveste pacea promisa cand a venit la putere, a avut si „momentul” ei de razboi, in privinta Insulelor Falkland (1982), din care a iesit victorioasa.

[youtube]rwGV2Kle9EI[/youtube]

„No, no, no!” pentru integrarea europeana

Margaret Thatcher a fost prima femeie care a avut un rol major in politica in tarile democratice, occidentale. In privinta orientarii Marii Britanii catre SUA sau catre Europa, problema pe care o are si acum, a ramas celebru raspunsul premierului Thatcher, in Camera Comunelor, la cererea de integrare in Europa: „No, no, no!” Thatcher s-a retras definitiv de pe scena politica in 2002, din motive de sanatate. Ea a murit luni in urma unui atac cerebral.  Potrivit dorintelor familiei, ceremonia funerara va avea si o parte privata. Funeraliile vor avea loc la Catedrala St. Paul din Londra.

[youtube]IIgFqOgADtQ[/youtube]

author avatar
Adina Mutar
281 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger