AcasăNewsMarea Britanie comemoreaza sangeroasele atentate din 2005

Marea Britanie comemoreaza sangeroasele atentate din 2005

Acum zece ani, londonezii au trait pe viu cosmarul jihadist, un minut de reculegere fiind tinut in toata tara in memoria victimelor

In 7 iulie 2005, patru kamikaze si-au detonat incarcaturile explozibile in transportul comun londonez. Ieri, la doua saptamani de la atentatul din Sousse, britanicii i-au omagiat pe compatriotii lor, victime ale terorismului, in timp ce amenintarea unor noi atacuri este ”foarte probabila.

Acum zece ani, londonezii au trait pe viu cosmarul jihadist, un minut de reculegere fiind tinut in toata tara in memoria victimelor

In 2005, patru teroristi inspirati de Al-Qaida s-au aruncat in aer in trei statii de metrou si una de autobuz, facand 52 de victime. ”Zece ani dupa atentatele din Londra, amenintarea terorista continua sa fie reala si mortala iar moartea a 30 de britanici nevinovati in timp ce se aflau in vacanta in Tunisia este un puternic memento”, a declarat premierul David Cameron, informeaza Rtbf. ”Dar niciodata nu vom bate in retragere in fata terorismului”, a spus liderul conservator, adaugand: ”Vom continua sa facem tot ce ne sta in puteri pentru a asigura protectia britanicilor, pentru a proteja tinerii de credintele extremiste si a promova valorile tolerantei, dragostei si respectului, care fac din Marea Britanie o asa mareata tara”. Ieri dimineata, in Hyde Park, o coroana de flori a fost depusa in fata memorialului atentatelor din Londra. Anterior, un serviciu religios a fost oficiat la catedrala St-Paul, in prezenta familiilor victimelor si supravietuitorilor. Un minut de reculegere a fost tinut de la ora 11.30 in toata tara. Atentatele, soldate si cu 700 de raniti, au fost puse in practica de Hasib Hussain, Germaine Lindsay, Shehzad Tanweer si Mohammad Sidique Khan si se inscriu in marea serie de atacuri la scara mare impotriva infrastructurilor civile din anii 2000, cum ar fi cele din 11 septembrie 2001, in New York (2.977 morti) sau din 11 martie 2004 in Madrid (191 de morti). Ele au schimbat din temelii strategia antiterorista britanica. La ora actuala, nivelul amenintarii teroriste in Marea Britanie este estimat ”sever”, sugerand probabilitatea ridicata a unui atac.

Serviciile speciale britanice, autorizate sa-i ucida pe liderii ISIS

Serviciile secrete britanice au obtinut autorizatia din partea guvernului sa-i ucida pe liderii organizatiei Statul Islamic, razboiul contra gruparii radicale sunnite incepand si in afara teritoriului Regatului Unit, informeaza Sputnik. Guvernul Cameron a fost fortat sa ia aceasta decizie dupa recentul atentat din Tunisia, unde teroristul Seifeddine Rezgui a ucis 40 de turisti din care 30 erau britanici. Downing Street a dat deja unda verde serviciilor speciale SAS pentru a incepe raidurile in teritoriile controlate de ISIS in Siria si in Irak, potrivit unor surse ale serviciilor de informatii britanice. Misiunea: capturarea sau uciderea liderilor ISIS, inclusiv a celor implicati in masacrul din Tunisia. Pana la 100 de oameni ai SAS vor participa la aceasta operatiune in Orientul Mijlociu, in coordonare cu fortele speciale americane si comando-urile marinei britanice. Aceleasi surse precizeaza ca fiecare operatiune va necesita aprobarea premierului David Cameron.

Obama promite intensificarea luptei impotriva Statului Islamic

Presedintele american a dat, luni, asigurari ca fortele Coalitiei conduse de SUA vor intensifica lupta impotriva ISIS in Siria, reamintind ca actuala campanie impotriva jihadistilor va fi de lunga durata, informeaza Rtbf. ”Ne vom intensifica eforturile impotriva bazelor ISIS in Siria”, a declarat Barack Obama la Pentagon, precizand ca loviturile aeriene urmaresc distrugerea infrastructurii gruparii jihadiste din aceasta tara. Coalitia internationala, a subliniat Obama, a procedat la peste 5.000 de raiduri in Irak si in Siria, care au ”eliminat mii de combatanti si inalti responsabili ai ISIS”. ”Nu va fi o campanie rapida, ci una pe termen lung”, a mai spus acesta, prezicand ”avansuri” dar si ”esecuri”. ”Slabiciunile strategice ale ISIS sunt reale”, a adaugat presedintele american, amintind ca jihadistii nu dispun de o forta aeriana, nici de sustinerea vreunei tari si ca ”brutalitatea lor a creat veritabile resentimente in sanul populatiilor pe care ei le controleaza”.

O recrutoare de adolescente pentru Daesh, arestata in Canare

O femeie a fost arestata in insulele spaniole Canare, suspectata ca ”recruta adolescente si minore” pentru grupul jihadist Statul Islamic in Siria”, a anuntat ministrul de Interne spaniol. Femeia, arestata la Arrecife, pe insula Lanzarote, ”mentinea contacte directe cu membri Daesh din Siria”. Spania a dezmembrat recent mai multe celule de recrutare de voluntari pregatiti sa plece in zonele de conflict, in special din enclavele marocane Meilla si Ceuta.

 

author avatar
Tudor Borcea
351 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger