AcasăNewsMarea Britanie, cea mai gravă recesiune din istorie

Marea Britanie, cea mai gravă recesiune din istorie

Banca Angliei a avertizat că se aşteaptă în acest an la o contracţie istorică de 14% a Produsului Intern Brut al țării, ceea ce ar fi cea mai gravă prăbuşire înregistrată în peste 300 de ani.

Comitetul de politică monetară de la BoE a decis joi să menţină dobânda de bază la nivelul record de 0,1% şi de asemenea a lăsat nemodificată ţinta pentru achiziţiile de obligaţiuni la 645 miliarde lire sterline (797 miliarde dolari).În paralel, Banca Angliei a dat publicităţii ceea ce numeşte „un scenariu ilustrativ”, potrivit căruia Produsului Intern Brut al Marii Britanii se va contracta cu 14% în 2020, urmând să îşi revină cu un salt de 15% în 2021. Acest scenariu se bazează pe ipoteza că măsurile de distanţare socială şi schemele de sprijin guvernamental vor rămâne în vigoare până la începutul lunii iunie, după care vor fi retrase treptat. Conform acestui scenariu, Banca Angliei se aşteaptă la o prăbuşire de 25% a PIB-ului în perioada aprilie-iunie, comparativ cu trimestrul precedent, precum şi o dublare a ratei şomajului până la 9%. Premierul Boris Johnson, revenit în Parlament după ce s-a vindecat de coronavirus, este puternic criticat pentru felul în care a tratat epidemia, The Guardian vorbește despre “stupiditatea strategiei britanice” – Anglia a depășit 30.000 de morți de Covid-19, fiind acum prima țară din Europa la numărul de victime și a doua din lume, după SUA. Și Comisia Europeană prezice o „recesiune istorică” în zona euro, un șoc economic fără precedent de la Marea Depresiune” (1929), a subliniat comisarul european pentru economie, italianul Paolo Gentiloni. Comisia se așteaptă la o scădere record a PIB-ului de 7,7% pentru 2020, apoi la o revenire de 6,3% în 2021. Între timp, inflația ar trebui să scadă la 0,2% și șomajul va urca la 9,6% în acest an. Sunt vizate mai ales Grecia (-9,7%), Italia (-9,5%) și Spania (-9, 4%), țări foarte dependente de industria turistică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
257 afisari

1 COMENTARIU

  1. Banca Anglie care e privata ca și FED,ca și BundesBank a Germaniei,Banca Rusiei,BNR,etc.Toata bancile centrale ale G8 sînt private ! Un succes al manifestului comunist al lui Lenin,Marx și Engels.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger