AcasăNewsMarea Britanie ar putea opri unilateral Brexitul

Marea Britanie ar putea opri unilateral Brexitul

Fara un acord al Parlamentului britanic, Theresa May il pupa degeaba pe Juncker de despartire

Regatul Unit ar putea inca alege sa revoce retragerea sa din Uniunea Europeana fara a avea nevoie de un acord unanim al altor state membre, a declarat ieri avocatul general al Curtii de Justitie a UE.

Fara un acord al Parlamentului britanic Theresa May il pupa degeaba pe Juncker de despartire

”Articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene autorizeaza revocare unilaterala a notificarii intentiei de retragere din Uniune”, a subliniat avocatul general Manuel Campos Sanchez-Bordona. ”Avocatul General Campos Sanchez-Bordona propune ca Curtea de Justiţie sa declare ca Articolul 50 (…) permite revocarea unilaterala a notificarii intenţiei de retragere din Uniunea Europeana”, a informat CJUE intr-un comunicat, precizand ca  „aceasta posibilitate ramane pana la data incheierii acordului de retragere”. CJUE fusese sesizata de un grup de alesi scotieni, opusi Brexit,  pentru a stabili daca decizia Regatului Unit de a ieşi din UE poate fi revocata unilateral de acesta. CJUE examineaza dosarul in procedura accelerata in perspectiva datei oficiale a retragerii Marii Britanii din UE, 29 martie 2019. Guvernul de la Londra a declarat ca intrebarea este pur ipotetica, intrucat nu are intenţia de a reveni asupra deciziei de ieşire din UE. Intrebarea ”’nu este doar academica, nici prematura ori superflua, ci are importanţa practica evidenta şi este esenţiala pentru rezolvarea disputei”, a previzat avocatul.Premierul britanic Theresa May a activat, in 29 martie 2017, articolul 50 din Tratatul UE, declansand oficial procesul iesirii Regatului Unit din blocul comunitar. In concluziile sale, Sanchez-Bordona a respins teza potrivit careia articolul 50 admite doar posibilitatea, avansata de Comisia Europeana si de Consiliu, unei revocari decise cu unanimitate de Consiliul european.Acesta considera ca acest articol autorizeaza o revocare, de comun acord, intre statul care a adoptat-o ​​si care modifica abordarea sa, precum si institutiile Uniunii care negociaza retragerea acesteia. O astfel de revocare consensuala, totusi, nu ar fi in detrimentul dreptului unilateral de revocare, pe care statul membru care il detine inca mai pastreaza in temeiul articolului 50, a afirmat el. A condiţiona decizia de renunţare la Brexit de acordul celorlalte 27 de state membre ar fi ”incompatibil” cu regulile referitoare la ieşirea din blocul comunitar, a argumentat Manuel Campos Sanchez-Bordona.

Zile de foc pentru Theresa May

Pe de alta parte, deputatii britanici au inceput ieri cinci zile de dezbateri pe tema Brexit, fara ca premierul Theresa May sa aiba asigurata o majoritate care sa-i garanteze un vot favorabil in Parlament asupra acestui document pe 11 decembrie, dupa acesta a fost dezbatut 17 luni. Amenintata de un esec in Parlament, Theresa May a planat amenintarea unui Brexit fara acord cu UE, cu grele consecinte pentru economia britanica, in timp ce laburistii au amenintat cu o motiune de neincredere daca May esueaza in adoptarea textului. Referendumul din iunia 2016, castigat cu 52% de tabara ”Leave”, a lasat Regatul Unit prodund divizat. Dupa negocieri interminabile, acordul semnat cu UE a lasat ambele tabere frustrate. Brexiter-ii estimeaza ca Regatul nu va taia toate podurile cu UE in timp ce eurofilii spera inca ca Londra sa revina asupra Brexitului.

author avatar
Tudor Borcea
189 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger