AcasăNewsMarea Britanie: „Nu-i putem opri pe imigrantii romani!” (ministrul imigratiei)

Marea Britanie: „Nu-i putem opri pe imigrantii romani!” (ministrul imigratiei)

Mark Harper admite ca, desi Romania nu va adera in 2014 la Schengen, romanii se vor putea angaja liber in Marea Britanie

Parlamentarii britanici aflati in scadere in sondaje vor sa castige electoratul cu eterna sperietoare „Vin romanii”. Guvernantii lor le atrag atentia ca tratatele UE permit accesul liber, din 2014,  pentru cetatenii romani si bulgari in Marea Britanie.

Mark Harper admite ca, desi Romania nu va adera in 2014 la Schengen, romanii se vor putea angaja liber in Marea Britanie

Din 2014 se vor ridica restrictiile de libera circulatie pentru romani si bulgari in Marea Britanie. Opozantii englezi ai acestei masuri au indus deja o psihoza privind imigrantii din estul UE, care vor acapara locurile de munca, ajutoarele si locuintele sociale ale britanicilor. Inclusiv premierul britanic David Cameron a luat pozitie impotriva „invaziei” de romani si bulgari. El a avertizat ca niciun imigrant nu va primi ajutoare sociale, daca nu-si va gasi de lucru intr-un interval de sase luni de la sosirea pe pamant britanic. „S-au spus multe despre bulgarii si romanii ce vor veni anul viitor. Oricine vine aici trebuie sa plateasca si sa ofere ceva in schimb”, a spus Cameron.  Sigur, intransigenta sa, valabila pe Downing Street si la cateva strazi distanta, este laudabila (de englezi), numai ca tratatele UE spun clar: din 2014, romanii si bulgarii vor putea circula liber in UE si se vor putea angaja inclusiv in Marea Britanie. Daca pana acum, romanii puteau veni in Regatul Unit doar daca aveau un loc de munca sau se puteau intretine singuri, aceste restrictii nu se vor mai aplica din 2014.

Noroc cu tratatele UE

Ministrul britanic al imigratiei, Mark Harper, a atras atentia ca guvernul Marii Britanii nu poate opri un nou val al imigratiei din Romania si Bulgaria, din 1 ianuarie 2014. El a precizat ca tratatele cu UE permit amanarea accesului liber al romanilor doar pana la sfarsitul acestui an. „Pur si simplu nu este posibil din punct de vedere legal. Nici macar nu trebuie sa mergem la instantele europene. Instantele noastre nationale ar decide ca nu este conform cu obligatiile pe care le avem conform tratatelor”, a precizat ministrul.

author avatar
Arpad Dobre
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger