AcasăNewsManifestatii prokurde violente in Turcia: 14 morti si 100 de arestati

Manifestatii prokurde violente in Turcia: 14 morti si 100 de arestati

Politia turca a intervenit in forta, inainte ca violentele sa nu se extinda si asupra cetatenilor pasnici

Cel putin 14 persoane si-au pierdut viata intr-o serie de manifestatii prokurde violente, organizate pentru a denunta refuzul Guvernului de la Ankara de a interveni militar impotriva jihadistilor care vor sa ocupe orasul sirian Kobane.

Politia turca a intervenit in forta, inainte ca violentele sa nu se extinda si asupra cetatenilor pasnici

Pentru prima data in ultimii 20 de ani, autoritatile de la Ankara au fost nevoite sa impuna starea de asediu in sase provincii cu majoritate kurda pentru a incerca sa restabileasca ordinea.

Militari si blindate patrulau ieri pe strazile din Diyarbakir, „capitala” kurda a Turciei cu peste un milion de locuitori, parasita dupa o noapte de violente si jafuri. Opt persoane au fost omorate marti in violentele din Diyarbakir iar peste 20 au fost ranite, printre care si doi politisti, potrivit datelor anuntate de presa turca.

Ciocniri violente au fost semnalate intre militantii kurzi si partizanii unor partide islamiste precum miscarea Huda-Par, acuzata ca favorizeaza jihadistii Statului Islamic care asediaza orasul sirian kurd Kobane, aflat aproape de frontiera cu Turcia.

Erdogan: Kobane este „pe punctul de a cadea”

Orasul sirian Kobane este „pe punctul de a cadea” in mainile jihadistilor, a declarat presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a afirmat ca este necesara o operatiune militara terestra pentru a stopa gruparea terorista Statul Islamic. „Teroarea nu va fi oprita (…) atat timp cat noi nu cooperam in vederea unei operatiuni terestre”, a declarat Erdogan, adresandu-se refugiatilor sirieni aflati intr-o tabara din Gaziantep (sud).

Emisarul ONU in Siria cere apararea orasului Kobane

„Lumea, noi toti regretam profund ca SI ar putea lua sub control un oras care s-a aparat atat de curajos, dar care este pe cale sa cada in mainile jihadistilor. Trebuie sa actionam” imediat, a indemnat Staffan de Mistura, emisarul special al ONU in Siria. Potrivit lui Mistura, combatantii kurzi lupta cu arme lejere, in timp ce jihadistii SI dispun de tancuri si mortiere.

Confruntari intre kurzi, yazidi si islamisti in Germania

Confruntari violente au izbucnit in noaptea de marti spre miercuri, in Hamburg si Celle (nordul Germaniei), intre membri ai comunitatii kurde si yazidi, pe de o parte, si militantii islamisti de cealalta parte. In jur de 75 de manifestanti „potential” kurzi, potrivit politiei, s-au adunat in jurul unei moschei din oras unde au fost intampinati de circa 50 de militanti islamisti. Inarmati cu bate si cutite, membrii celor doua tabere s-au ciocnit in grupuri mici pe tot parcursul noptii. „Paisprezece participanti au fost raniti, dintre care patru grav”, potrivit autoritatilor.

 

author avatar
Catalin Dumitrescu
107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger