AcasăNewsManevrele Turciei de a pune stapanire pe Siria

Manevrele Turciei de a pune stapanire pe Siria

Turcii au asigurat o zona tampon in Siria

Interesele legate de exploatarea gazelor din Marea Mediterana au determinat Turcia sa devina cel mai mare dusman al lui Bashar al-Assad, care a incheiat un acord ce avantaja Rusia.

Turcii au asigurat o zona tampon in Siria

Turcia si Siria fusesera, pana la semnarea acestui acord, „cei mai apropiati aliati”, din toate punctele de vedere: istoric, cultural, economic si chiar religios.

Fratii Musulmani si-au facut „centru global” la Istanbul

Ministrul de Externe al Turciei, Ahmet Davutoglu, sprijina organizatia Fratii Musulmani. Tot el este „arhitectul” strategiei de „aparare” a Turciei, care implica rasturnarea regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad. Conform unui raport din 2006, premierul Recep Tayyip Erdogan si partidul sau, AKP, au creat un Centru Global al Fratilor Musulmani la Istanbul. In schimb, AKP ar fi primit o donatie de zece miliarde de dolari de la monarhia saudita. Turcia a preluat astfel controlul asupra schimbarilor de regim din tarile arabe cuprinse de tumultul „primaverilor”.

Cronica unei prabusiri anuntate

Un raport din 2011 al analistului CIA Philip Giraldi arata ca „NATO este deja angajat clandestin pe frontul sirian, cu Turcia la comanda. Turcia pregateste interventia militara, care va incepe dupa instituirea unei zone tampon, care ar urma sa se extinda spre Alep”. La 3 octombrie, armata turca a lansat un atac de artilerie asupra teritoriului sirian, ca raspuns la un tir rebel al armatei siriene. Prin tirul sustinut, Turcia a obtinut zona tampon, de zece kilometri in teritoriul Siriei.

author avatar
Adina Mutar
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger